Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Búcsú az évtől

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. december 24. 7:04

A 2011-et lezáró állománygyűlést tartott december 23-án az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debrecenben. A rendezvényen megköszönték a nyugállományba vonult, illetve külföldi szolgálatra induló főtisztek eddig végzett munkáját is.

1595929232
Dr. Böröndi Gábor dandártábornok parancsnok beszédében kiemelte, hogy az elöljárók értékelése alapján 2011-ben a Bocskai-dandár ismét „jó" minősítést kapott; csakúgy, mint az elmúlt két évben.  A parancsnok megköszönte az állomány egész éves hozzáállását és munkáját.

Mint elmondta: a következő esztendő sem lesz könnyebb, éppen ezért mindenkitől azt kérte, hogy az ünnepek alatt, családi körben töltődjön fel, „pihenjen rá" az előtte álló feladatokra.

Az állománygyűlésen bejelentették, hogy a honvédelmi miniszter Rácz Mihály alezredest – a hivatásos szolgálat felső korhatárát elérve – szolgálati nyugállományba helyezésével egyidejűleg, életútja elismeréséül december 23-ai hatállyal ezredessé léptette elő.
A nyugállományba vonuló főtiszt életpályájának ismertetése és méltatása után a dandár parancsnoka köszönte meg Rácz ezredes munkáját, majd Szívós István ezredes, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság személyügyi főnöke a Honvédségért emlékplakettet adta át a nyugállományba vonuló katonatisztnek.

1595929232
Az év végi állománygyűlésen további elismerések átadására is sor került. A honvédelmi tárca vezetője a Szolgálati Érdemjel arany fokozatát adományozta az ugyancsak nyugállományba vonuló Tóth Zoltán őrnagynak, aki dr. Böröndi Gábor dandártábornoktól névre szóló emléktárgyat is átvehetett. Hasonló emléktárgyat kapott a nyugdíjba vonuló Bíró Imréné közalkalmazott, illetve Frankó Imre őrnagy.

Őt emellett a parancsnoka 2012 januárjától hosszabb ideig tartó külszolgálatra vezényelte.

Ezt követően a debreceni alakulatnál szolgáló katonákhoz és polgári alkalmazottakhoz Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész szólt, aki beszédében arra hívta fel  figyelmet, hogy az óesztendő végéhez közeledve mindenkinek fontos lenne megállni és észrevenni az ünnep lényegét, az emberi értékeket, kapcsolatokat.