Karácsonyi recept a katonaszakácsoktól
Szöveg: honvedelem.hu | 2011. december 24. 8:07Mint minden évben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagy ahogy mindenki ismeri őket: a Magyar Honvédség Szakács Csapata – állította össze a honvedelem.hu karácsonyi receptajánlatát. A team tagjai idén egyszerű recepteket állítottak össze, amelyek méltók az ünnepi asztalra! A katonaszakácsok ezekkel a ételismertetőkkel, gasztronómiai útmutatásokkal kívánnak kellemes karácsonyi ünnepeket olvasóinknak!
- 4 darab libacomb,
- 3 deciliter fehérbor,
- fokhagyma,
- hagyma,
- só,
- bors.
Elkészítés módja:
A libacombot fűszerezzük, a tepsibe fokhagymát, hagymát teszünk, kevés vizet, olajat és bort öntünk hozzá és sütőben 150 Celsius-fokon másfél-két órát sütjük.
Pirított erdei gomba:
30 dekagramm erdei gombakeverék,
- 20 dekagramm champion gomba,
- olaj,
- fokhagyma,
- póréhagyma,
- só,
- bor.
Olajon megpirítjuk az apróra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával.
Káposztás-tésztás rétes:
35 dekagramm kockatészta,
- 80 dekagramm fejes káposzta,
- 0,5 deciliter olaj,
- 2 dekagramm cukor,
- frissen őrölt bors,
- só,
- 1 csomag réteslap.
Lábasban cukrot pirítunk, hozzáadjuk az olajat, az előre lereszelt, besózott majd kicsavart káposztát, állandó kevergetés mellett megpirítjuk, ízesítjük a sóval és a borssal.
A kifőzött tésztával összekeverjük a lepirított káposztát, és réteslapba tekerjük, melyet 180 Celsius-fokon megsütünk.
Desszert: gesztenyés palacsinta forró meggyes csokoládéval
Palacsinta:
- 20 dekagramm liszt,
- 2 darab tojás,
- 2 deciliter tej,
- 1 deciliter szódavíz,
- csipetnyi só.
A hozzávalókból hagyományos módon palacsintát készítünk.
Gesztenyetöltelék:
25 dekagramm gesztenyepüré,
- 2 dekagramm porcukor,
- 0,5 deciliter tejszín,
- kevés rum.
Csokoládémártás:
10 dekagramm csokoládé,
- 5 dekagramm kakaópor,
- 2 deciliter tej,
- 2 tojássárgája,
- 1 csomag vaníliáscukor,
- 2 centiliter rum,
- 1 kis üveg meggybefőtt.
Elkészítés módja:
A gesztenyemasszát cukorral, rummal, tejszínnel kikeverjük, és a palacsintába töltjük.
Összekeverjük a tojássárgáját, a kristály- és a vaníliáscukrot, a megszitált kakaóport, a tejet, és a rumot, majd vízfürdőre helyezzük, és forráspontig kevergetjük.
Tálaláskor a palacsintát leöntjük forró csokoládészósszal és meggyel díszítjük.
Jó étvágyat kívánunk!