Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi recept a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. december 24. 8:07

Mint minden évben, idén is a Magyar Katonai Kulináris Csapat – vagy ahogy mindenki ismeri őket: a Magyar Honvédség Szakács Csapata – állította össze a honvedelem.hu karácsonyi receptajánlatát. A team tagjai idén egyszerű recepteket állítottak össze, amelyek méltók az ünnepi asztalra! A katonaszakácsok ezekkel a ételismertetőkkel, gasztronómiai útmutatásokkal kívánnak kellemes karácsonyi ünnepeket olvasóinknak!

Az idei receptet a szakácscsapat egyik tagja, Bojtos György – a Hotel Hadik szakácsa – állította össze.

Főfogás: borban párolt libacomb, fokhagymás pirított erdei gombákkal, káposztás-tésztás rétessel

Hozzávalók:

  • 4 darab libacomb,
  • 3 deciliter fehérbor,
  • fokhagyma,
  • hagyma,
  • só,
  • bors.

Elkészítés módja:

A libacombot fűszerezzük, a tepsibe fokhagymát, hagymát teszünk, kevés vizet, olajat és bort öntünk hozzá és sütőben 150 Celsius-fokon másfél-két órát sütjük.

Pirított erdei gomba:

  • 30 dekagramm erdei gombakeverék,

  • 20 dekagramm champion gomba,
  • olaj,
  • fokhagyma,
  • póréhagyma,
  • só,
  • bor.

Olajon megpirítjuk az apróra vágott póréhagymát, hozzáadjuk a szeletelt gombát, ízesítjük sóval, borssal, fokhagymával.

Káposztás-tésztás rétes:

  • 35 dekagramm kockatészta,

  • 80 dekagramm fejes káposzta,
  • 0,5 deciliter olaj,
  • 2 dekagramm cukor,
  • frissen őrölt bors,
  • só,
  • 1 csomag réteslap.

Lábasban cukrot pirítunk, hozzáadjuk az olajat, az előre lereszelt, besózott majd kicsavart káposztát, állandó kevergetés mellett megpirítjuk, ízesítjük a sóval és a borssal.
A kifőzött tésztával összekeverjük a lepirított káposztát, és réteslapba tekerjük, melyet 180 Celsius-fokon megsütünk.

Desszert: gesztenyés palacsinta forró meggyes csokoládéval

Hozzávalók:

Palacsinta:

  • 20 dekagramm liszt,
  • 2 darab tojás,
  • 2 deciliter tej,
  • 1 deciliter szódavíz,
  • csipetnyi só.

A hozzávalókból hagyományos módon palacsintát készítünk.

Gesztenyetöltelék:

  • 25 dekagramm gesztenyepüré,

  • 2 dekagramm porcukor,
  • 0,5 deciliter tejszín,
  • kevés rum.

Csokoládémártás:

  • 10 dekagramm csokoládé,

  • 5 dekagramm kakaópor,
  • 2 deciliter tej,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 csomag vaníliáscukor,
  • 2 centiliter rum,
  • 1 kis üveg meggybefőtt.

Elkészítés módja:

A gesztenyemasszát cukorral, rummal, tejszínnel kikeverjük, és a palacsintába töltjük.
Összekeverjük a tojássárgáját, a kristály- és a vaníliáscukrot, a megszitált kakaóport, a tejet, és a rumot, majd vízfürdőre helyezzük, és forráspontig kevergetjük.
Tálaláskor a palacsintát leöntjük forró csokoládészósszal és meggyel díszítjük.

Jó étvágyat kívánunk!