Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Több mint kétezer katona vesztette életét az összecsapásokban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 24. 10:13

Több mint kétezer katona, illetve a biztonsági erők tagja halt meg Szíriában az elmúlt kilenc hónapban – közölte a damaszkuszi kormány egy levélben, amelyet az ENSZ-nek küldtek, s amelyet december 22-én, csütörtökön hozott nyilvánosságra a SANA hivatalos hírügynökség.

„A szíriai helyzetről szóló hamis (ENSZ-)jelentésre válaszolva tájékoztattuk az emberi jogi főbiztos hivatalát, hogy a biztonsági erők és a hadsereg soraiban a mártírok száma immár meghaladta a kétezret, miközben egyesek nem hajlandóak elismerni, hogy az országban terrorista akciók folynak" – olvasható a levélben.

A damaszkuszi vezetés egyben „politikailag motivált, hazug jelentések" készítésével vádolta meg az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát és az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által megbízott nemzetközi vizsgálóbizottságot.

A világszervezet Emberi Jogi Tanácsa december 2-án elítélte a damaszkuszi vezetést a Szíriában elkövetett atrocitásokért. A szíriai kormányzat viszont „több száz terroristáról" beszél, akik „nyíltan bevallották, hogy tüntetőket öltek meg, lopásokat és gyilkosságokat követtek el, s a szomszédos országok által pénzelve hamis információkat terjesztettek."

Damaszkusz szerint egyes országok le akarják rombolni Szíriát és katonai beavatkozást szeretnének elérni.

Az ENSZ legutóbbi becslései szerint március közepe óta a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépés több mint ötezer halálos áldozatot követelt Szíriában.