Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy fiatal tábornok emlékére

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. november 6. 15:34

Kósa Sándor poszthumusz dandártábornok 2007. november 2-án, 40 éves korában tragikus hirtelenséggel hunyt el. Fiatal kora ellenére tapasztalt katonai vezető volt. Váratlan halála kettétört egy nagyon ígéretes katonai pályát. Emlékére avatták fel a sírjemlékét Nagykőrösön, szülővárosának református temetőjében.

Hozzátartozók és volt kollégák jöttek el emlékezni és fejet hajtani a fiatalon elhunyt honvéd tábornok síremléke előtt. A kegyeleti szertartásra felsorakozott a díszszázad és a himnusz hangjaival kezdődött el a megemlékezés. A felállításra került márvány sírnál Tömböl László mk. altábornagy, a Magyar Honvédség ÖsszhaderőnemiParancsnokság parancsnoka mondott beszédet, emlékezett meg a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kósa Sándorról.

Beszédében kiemelte, hogy egy nagyon tehetséges katonát vesztett el a honvédség, aki fiatal kora ellenére komoly szakmai tapasztalatokra tett szert. Ezért mind az elöljárói, mind a beosztottai nagyon tisztelték. Most rajtunk van a sor, hogy emlékét örökre megőrizzük és minden év novemberében egy szál virággal fejezzük is ki a tiszteletünket – fogalmazott.

Kósa Sándor már nagyon fiatalon tudatosan készült a katonai pályára. Eltökéltsége eredményeként 1989-ben elvégezte a Kossuth Lajos Katonai Főiskolát. Hivatásos katonai szolgálatát Tatán kezdte el hadnagyi rendfokozatban. Harckocsi századparancsnok, gépesített lövész századparancsnok helyettesi beosztásból tíz év alatt, harckocsi zászlóaljparancsnoki beosztásig jutott el. Ezt követően 15 hónapra az Egyesült Államokban a szárazföldi parancsnoki és törzstiszti akadémián folytatta a tanulmányait, itt katonai vezetői képzésben részesült. 2001-ben nevezték ki a 62. Bercsényi Miklós gépesített lövészdandár parancsnokának. 2003-tól három éven át a 25. Klapka György Könnyű Lövészdandár törzsfőnöke volt. 2007. január 1-el az Összhaderőnemi Parancsnokságon hadművelet főnöki beosztást látott el.

Kiemelkedő képessége és felkészültsége elismeréseként három alkalommal léptették elő soron kívül.

A megemlékezést követően a hozzátartozók, valamint Honvédelmi Minisztérium és a többi katonai szervezet nevében koszorúkat helyeztek el Kósa Sándor dandártábornok sírján.