Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A víz nem áll meg a határoknál

Szöveg: Szűcs László |  2008. november 6. 21:14

Szerb-magyar, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot tartottak november 3–7-e között Hódmezővásárhelyen és Szentesen. A Big River 2008 névre keresztelt katasztrófavédelmi gyakorlat november 6-i bemutató napján a honvedelem.hu is részt vett.

Az elmúlt évek, évtizedek időjárásában bekövetkezett változások jelentős kihatással voltak az európai országok éghajlatára. A Tisza és a Duna vízgyűjtő területein többször is tapasztalt súlyos esőzések komoly árvízi és belvízi veszélyhelyzeteket okoztak. Magyarországon, az elmúlt években 2001-ben, 2002-ben és 2006-ban is komoly árhullámok vonultak le folyóinkon.

Az árvizek során többször is veszélybe került a folyók környezetében fekvő települések lakossága. S ezek az időszakok azt is bebizonyították, hogy a megyei védelmi bizottságok, a katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint a vízügyi igazgatóságok önmagukban nem tudják megoldani az árvízvédelemmel kapcsolatos valamennyi feladatot, így szinte minden alkalommal szükségessé vált – a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszeren belül – a Magyar Honvédség kijelölt erőinek alkalmazása is.

2001-ben Románia, Ukrajna, Szlovákia és Magyarország részvételével megalakult a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj, amely azt a feladatot tűzte ki célul önmaga elé, hogy katasztrófahelyzetben akár a szomszédos országok területén is segítik a védekezési és mentési munkálatokat.

Nem sokkal a Tisza zászlóalj megalakulása után felmerült az igény arra is, hogy Magyarország Szerbiával is együttműködjön a katasztrófavédelmi feladatok ellátása során, ezért a két ország vezérkari főnökei 2005-ben közös gyakorlatok levezetésében állapodtak meg. Az első számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot 2006-ban rendezték meg Várpalotán, a Bakony harckiképző központ szimulációs központjában, Bátor Lépés 2006. elnevezéssel. Tavaly Szerbiában szerveztek hasonló gyakorlatot, amely a Big River 2007 nevet kapta, s ennek folytatásaként, idén, november 3–7-e között Magyarországon rendezték meg a Big River 2008 katasztrófavédelmi gyakorlatot.

A számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatnak a hódmezővásárhelyi laktanya adott otthont, a gyakorlati bemutatókra pedig Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál került sor november 6-án. Ez egyben a gyakorlat bemutató napja is volt.

A közös törzs teendőinek begyakorlása mellett a Big River gyakorlatoknak az is feladata, hogy a házigazda ország bemutassa: kijelölt katonai erői milyen módszerekkel és eszközökkel képesek közreműködni a katasztrófavédelmi feladatokban. Tavaly a szerb műszaki katonák adtak számot tudásukból, idén pedig a magyar műszaki zászlóalj kijelölt erői mutatták be képességeiket.

A szentesi rendezvényen – amelyen részt vett Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Alexander Zivkovic vezérőrnagy a szerb szárazföldi haderő parancsnokhelyettese, Szirbik Imre, a város polgármestere, valamint a térség több országgyűlési képviselője is – Nyers József ezredes, a műszaki alakulat parancsnoka elmondta: a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton a közös operatív törzsben harmincan dolgoznak, feladatuk pedig egy szimulált katasztrófahelyzet megelőzése, valamint a bekövetkezett esemény kapcsán a mentési-védekezési feladatok tervezése és végrehajtása. A közös törzs emellett azt is gyakorolta, hogy miként kell megszervezni a másik ország területére érkező, a mentésben és a védekezésben segítséget nyújtó partner állam felajánlott katonai erőinek beléptetését, s a kijelölt területre történő kisérését.

 

– Szerbiával nemcsak szomszédos országok vagyunk, hanem közösek nagy folyóink is. Éppen ezért az árvízi veszélyeztetettség egy időben és azonos módon érinti mindkét országot, hiszen a víz nem áll meg a határoknál – mondta a bemutató nap kezdetén tartott tájékoztatóján Nyers József ezredes.

A bemutató nap résztvevői ezt követően megtekinthették, miként zajlik egy Magyarországra, katasztrófavédelmi feladatok miatt érkező katonai kontingens egyszerűsített határátlépése és vámoltatása. A program ezt követően a műszaki zászlóaljnál rendszeresített – és a katasztrófavédelmi feladatok során is alkalmazható – technikai eszközök megtekintésével, paramétereinek megismerésével folytatódott.

Zárásként pedig a szentesi alakulat kijelölt alegységei a Tisza parton található vízi gyakorlóterén mutatták be, hogy egy esetleges árvíz esetén milyen módon tudnának részt venni a védekezésben, illetve a lakosság és értékeik mentésében. A PTSZ lánctalpas kétéltű harcjárművek és a különböző típusú hídkompok bemutatója után az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei adtak tájékoztatást a vendégek részére egy esetleges árvíz során szükséges feladatokról, majd a látogatók a műszaki zászlóalj víztisztító századának tevékenységével ismerkedhettek meg – amely alegységnek ugyancsak lehet munkája egy-egy katasztrófavédelmi feladat során – sőt a szemük láttára tisztított Tisza vizet meg is kóstolhatták.

 

A rendezvény végén megtartott sajtótájékoztatón Benkő Tibor vezérőrnagy elmondta: a Big River 2008 gyakorlat legfontosabb feladata az volt, hogy a törzsgyakorlás keretében a zászlóalj parancsnoka, valamint a századparancsnokok tervezzék és szervezzék meg, hogy közös tevékenységgel miként tudnának részt venni egy katasztrófavédelmi feladat végrehajtásában. Az összhaderőnemi parancsnokság parancsnokhelyettese hozzátette: már az elmúlt években is bebizonyosodott, hogy jó az együttműködés a két ország hadereje között, mivel a szerbek a miénkhez hasonló technikai eszközökkel rendelkeznek, sőt egy esetleges feladat során közel azonos módszerekkel végzik a gátak erősítését, a buzgárok elzárását, vagy éppen a mentést. Benkő tábornok hangsúlyozta azt is, hogy természetesen jövőre is terveznek szerb-magyar közös katasztrófavédelmi gyakorlatot.

Alexander Zivkovic vezérőrnagy a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: mindkét haderőben megvan a szándék arra, hogy a későbbiekben ne csak a törzs, hanem a végrehajtó alegységek is közösen gyakorolják a katasztrófavédelmi feladatokat. Ez azonban az anyagi lehetőségek függvénye is.

További képek:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotó: Szűcs László