Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Egy híján 20 éves a KBH

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. február 16. 12:32

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg a KBH megalakulásának 19. évfordulójáról. A rendezvényen rész vett Szekeres Imre honvédelmi miniszter és Tömböl László mérnők vezérezredes, vezérkari főnök.

A vendégek köszöntését követően a Szekeres Imre mondott ünnepi köszöntőt. Kiemelte, hogy a hivatal megalakulása a rendszerváltáshoz kötődik. A kormány 1990. február 14-én döntött a hivatal felállításáról és ezért lett ez a nap egyben a KBH napja. Szükség volt ennek a hivatalnak a felállítására és ezt igazolta az eltelt tizenkilenc év.

A honvédség életében a rendszerváltással egy új időszámítás kezdődött. Fokozatosan megváltozott a hazánkat körülvevő nemzetközi környezet, és a NATO-ba történő belépésünkkel a biztonságpolitikánkat a megváltozott helyzethez kellett igazítanunk. Az új honvédelmi stratégiánk kimondta, hogy az országot hagyományos erők támadása nem fenyegeti, ezért ehhez a helyzethez kellett a haderőnket is alakítanunk. Napjainkra befejeződött a haderő átszervezése és ez évben a legfőbb NATO vállalásunkat is teljesíthetjük, rendszerbe áll a pápai bázis. Az első C-17-es gép a nyáron érkezik meg és az év végéig feláll a teljes flotta. A gépek magyar felségjellel lesznek ellátva.

A biztonságpolitikának is a megváltozott helyzethez kellett igazodnia. A terrorizmus, ami határokat nem ismer, olyan kihívás most a világon, amellyel szemben egyedül nem lehet fellépni. Ezért a békefenntartás Afganisztánban nem csak az afgánok biztonságát szolgálja, hanem a hazánkét is. Tökéletes védelem a terrorizmus ellen nincs, mert nap, mint nap új fegyverek és a terrorizmust segítő elméletek születnek.

Hazánk sajátos helyzetben van, mert nincs messze a balkán, ahol meglehetősen bizonytalan katonapolitikai állapotok vannak, és az országunk a közel-keletről nagyon könnyen elérthető. Ezen hatások ellen csak egy új koncepció kidolgozásával lehet fellépni. Többnyire különleges eszközökkel tudjuk a biztonságot veszélyeztető cselekményeket felderíteni. Ez a hivatal ehhez járult hozzá az elmúlt években és biztosította ezzel Magyarország és a szövetségesei biztonságát.

A kormány és a katonai vezetés ezért igyekszik odafigyelni a hivatal munkájára és biztosítotják azokat a feltételeket, amelyek a munkájukhoz nélkülözhetetlenek. Szekeres Imre végezetül megköszönte a Katonai Biztonsági Hivatalban dolgozó valamennyi katona munkáját.

Az ünnepség második részében, a honvédelmi miniszter, a honvédelmi államtitkár asszony, illetve a vezérkari főnök különböző elismeréseket és jutalmakat adott át a KBH-nál dolgozó katonáknak.