Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gránát a metróépítésen és a híd lábánál

Szöveg: Szűcs László |  2009. február 16. 11:48

A hetedik héten, azaz február 9-e és 15-e között 19 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. Ezek közül hét esetben a tűzszerészeknek soron kívül kellett intézkedniük.

Bugyi Zoltán őrmester, az alakulat felderítő részlegének munkatársai a henvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 71 bejelentést kaptak.

Február 9-én a főváros IX. kerületében, a Fővám téren, metróépítés közben bukkantak egy világháborús robbanószerkezetre a munkások. A telefonon értesített tűzszerészek azonnal a helyszínre siettek, s a Zsolnay Gábor főhadnagy vezette járőr megállapította, hogy egy 120 milliméteres szovjet aknavetőgránát került elő. A szerkezet azonban annyira jó állapotban volt, hogy nem kellett a helyszínen megsemmisíteni, így a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Február 10-én, a Fejér megyei Bicskén volt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek. A Szent István úton, az úttól mindössze két méterre, gázvezeték fektetése közben bukkantak a munkások egy világháborús szerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érsek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy egy TMI–42 típusú, német gyártmányú harckocsi akna került elő, amelyet a központi gyűjtőbe szállítottak.

Február 12-én ismét Budapesten kellett dolgozniuk a tűzszerészeknek. A Margit híd budai hídfőjénél, a budai főgyűjtőcsatorna építése közben bukkantak egy 105 milliméteres, német gyártmányú repeszromboló gránátra. A veszélyes szerkezetet a Strak Vince törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

Ugyanezen a napon a főváros XI. kerületében, a Karinthy utcában is akadt dolguk a honvédség tűzszerészeinek. Földmunkálatok közben ugyanis több géppuskalőszer került elő. Az Strak Vince törzsőrmester vezette járőr összesen hetven darab, 7,62 milliméteres lőszert talált, amelyeket a központi gyűjtőbe szállított.

Február 13-án Egerbe hívták a tűzszerészeket. A Klapka György és a Kossuth Lajos utcák közötti átjáróban, egy ház építése közben bukkantak a munkások egy világháborúból visszamaradt robbanószerkezetre. A helyszínre érkező tűzszerész járőr – Érdek János törzsőrmester vezetésével – megállapította, hogy 152 millimétere, szovjet gyártmányú betonromboló gránát került elő a földből. A veszélyes szerkezetet biztonságba helyezték, őrzéséről gondoskodtak, majd február 15-én, a Kelemen Ferenc törzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt helyen megsemmisítette.