Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Együtt az élő Tiszáért

Szöveg: Láda Mónika |  2009. június 10. 12:59

Azt hiszem, sokat tanultam a környezetvédelemről a Tisza nagykövetétől, Hidvégi-Üstös Páltól. Pedig csak futott. Futott a Tisza mentén, hosszan, kitartóan. Monoton útja egyik állomásaként Hódmezővásárhelyre ért. A 47-es út mellett lévő kerékpárúton már izgatottan várták a kertvárosi iskolás gyerekek és mi, katonák a Zrínyi Miklós Laktanyából.

A Tisza nagykövete május elsején indult Vásárosnaményból azzal a céllal, hogy az Együtt az élő Tiszáért program keretében – melynek védnöke Dr. Szekeres Imre, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere – elfut minden tiszai településre, hogy elvigye azt a közös nyilatkozatot, amelynek aláírásával az önkormányzatok is kifejezhetik elkötelezettségüket a tiszai összefogás mellett.

1595888113
Az erdélyi származású fiatalembernek nem ez az első ilyen nagyszabású sportteljesítménye. 2006-ban a világon elsőként úszta végig a Tiszát. Tavaly pedig a Fekete Tisza forrástól, Jasinától a szerbiai Titelig 1000 km-t futva tett meg. A futás elérte célját, segítette a Tisza menti települések összefogását.

A településekkel, civil szervezetekkel és Szövetség az Élő Tiszáért Egyesülettel közösen megfogalmazott üzenetet személyesen adta át Sólyom László köztársasági elnök úrnak.

E nemes célnak lehetett ma része a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrsége is. A dandár parancsnokságának mindig szívügye volt a környezetvédelem, így egy percig sem volt kétséges az együttműködés.

Érkezésekor Huszár Ferenc alezredes a helyőrségtámogató alegységek parancsnoka köszöntötte, majd katonáink a város iskolás gyermekeivel együtt egész hódmezővásárhelyi útján végigkísérték a Tisza nagykövetét.

A nagyszabású környezetvédelmi program június 19-én Vásárosnaményben fejeződik be, akkor már 2000 km-mel a sportoló lábában.

Azt hiszem, ma sokat tanultam a környezetvédelemről a Tisza nagykövetétől, Hidvégi-Üstös Páltól. Pedig csak futott. Futott a Tisza mentén, hosszan, kitartóan. És tette mindezt úgy, hogy Vác Körtvélyesen lakik, a Duna mentén.

fotók: a szerző felvételei

1595888113