Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életet mentő gépjárművek Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. február 12. 5:50

Mint azt mi is hírül adtuk, 2010. február 7-én délelőtt támadás érte Afganisztánban a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) egyik konvoját. A konvojt alkotó Humvee páncélozott terepjárók jól vizsgáztak: két katona ugyan sérüléseket szenvedett, de életüket megvédte a jármű.

Mindennek apropóján nézzük meg, milyen gépjárműparkkal rendelkezik újjáépítési csoportunk Afganisztánban és milyen eszköz kiküldése várható a közeljövőben.

A február 7-i támadás során a támadók két RPG gránátot lőttek a négy Humwee-ből álló konvojra, melyek közül az egyik eltalálta az oszlopban haladó második jármű jobb első, páncélozott ablakát. Az ablak felfogta a robbanást, a katonák sérüléseit a repeszek okozták. Ez egy ilyen típusú támadás és az ablakot ért találat esetén elfogadható mértékű sérülés, a lényeg, hogy katonáink életét megóvta a jármű.

1595896837
 

A magyar PRT HMMWV típusú páncélozott terepjáró személygépkocsikat (közkeletű nevén Humwee-t) kapott használatra még 2008-ban, az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és a Honvédelmi Minisztérium között létrejött együttműködési megállapodás alapján. Ezek a gépjárművek kifejezetten erre a hadszíntérre készültek, az amerikai fél ott helyben adta át a magyar katonáknak, így számunkra sem megvásárlásuk, sem kiszállításuk, sem pedig visszaszállításuk nem jelent semmilyen költséget.

1595896838
 

A Humwee-kon kívül természetesen más típusú – szintén páncélozott – járművek is szolgálják a katonák biztonságát. A tárca ugyanis folyamatosan fejlesztette és fejleszti az eszközparkot, összhangban a biztonsági helyzet változásaival.

Ennek első lépcsőjeként még 2004-ben és 2005-ben az alkalmazó (az afganisztáni magyar kontingens) kérésére utólagos páncélvédettséget alakítottak ki közel húsz kint lévő technikai eszköz esetében. Ezt a járműveket használó alakulat kérésének megfelelően, úgynevezett ballisztikai takarók és lövedékálló szövet alkalmazásával érték el. A páncélvédettség kialakításának összköltsége 187 millió forint volt. (Ez az összeg egyébként nagyjából egy darab modern, páncélozott terepjáró eszköz piaci ára. Vagyis egy páncélozott jármű árából húsz jármű páncélvédettségét oldotta meg a tárca.)

A Honvédelmi Minisztérium természetesen rendszeresen gyűjti és megvizsgálja a Tartományi Újjáépítési Csoport – gyakorlati tapasztalataik alapján összeállított – igényeit, valamint elemzi az aktuális helyi viszonyokat. Az igényekre válaszul az elmúlt három évben 2 milliárd forintot költött a tárca gyárilag páncélozott terepjáró és szállító eszközök – például a Mercedes vagy Toyota páncélozott terepjárók, Mercedes UNIMOG-ok, illetve NISSAN páncélozott csapatszállító – beszerzésére és bérlésére, a RÁBA Jármű Kft-vel megkötött, 10 éves keret-megállapodásán, a Gépjármű Beszerzési Programon belül.

A Honvédelmi Minisztérium – az utólagos páncélvédettséggel ellátott eszközökön kívül – összesen 61 db korszerű, megfelelő védettséget biztosító eszközzel látta el a Tartományi Újjáépítési Csoportot. A fejlesztések azonban nem állhatnak meg.

A hazai csapatpróbák sikeres lezárása után, hamarosan COUGAR típusú speciális páncélozott tűzszerész járművek állhatnak rendszerbe és érkeznek meg az afganisztáni magyar alakulathoz. Ezek még a legutóbbi támadás során jól vizsgázott Humwee-nál is biztonságosabbnak számítanak. Reméljük, nem lesz alkalom arra, hogy élesben bizonyítsák, milyen erősek.

Fotók: archív