Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Életmentő készüléket adtak át

Szöveg: Zilahy Tamás |  2012. április 17. 15:18

A Honvéd Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségbiztosító Pénztár (Honvéd Egészségpénztár) folytatja tavaly megkezdett újraélesztőkészülék-kihelyezési programját. Ezúttal április 17-én, kedden délelőtt Budapesten, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH HKNYP) részére adtak át egy életmentő készüléket.

1595934340
Az átadással egy időben egyeztettek is a katonai szervezet illetékeseivel, hogy mikor kerülhet sor az itt szolgálók, dolgozók közül kiválasztottak felkészítésére.

Mint azt Rékai Miklós, a Honvéd Egészségpénztár ügyvezetője, az átadó, és Vanyur Tibor mérnök ezredes (jobb oldali képünkön), átvevő, az MH HKNYP parancsnoka egybehangzóan kijelentették: az újraélesztő készülékek kihelyezésénél azt vették figyelembe, hogy a fővárosi katonai szervezetet nagy számban, esetenként naponta ötvenen-százan keresik fel idősebbek, nyugállományú katonák, akik – koruk, esetleg egészségi állapotuk miatt – fokozottan veszélyeztetettek. Az ő esetükben gyakrabban előfordulhat a szív- és egyéb keringési betegségek miatti hirtelen szívmegállás vagy súlyosabb szívritmuszavar.

A minden ceremóniától mentes átadás-átvételi aktus után Vanyur ezredes azonnal kijelölte Ignáth Tibor őrnagyot a készülék és majdani használata felelősének.

1595934341
Mint elhangzott, az átadott defibrillátort kifejezetten laikus alkalmazásra fejlesztették ki. Ez azt jelenti, hogy a professzionális – csak orvosok által kezelhető − készülékekkel szemben e műszert 2-3 órás tanfolyam elvégzése után bárki képes használni. Ára az igen drága, több millió forintos műszerekének viszont csak töredéke, mintegy 330 ezer forint.

Szívmegállás, súlyos szívritmuszavar esetén a betegre felhelyezett elektródák révén a készülék automatikusan működésbe lép. Ugyanakkor ha nem szükséges, nem fog dolgozni, azaz a műszer pontosan tudja, mikor kell beavatkozni, és ez a lényeg. Vészhelyzet esetén megnyugtató lehet az is, hogy a defibrillátor magyar nyelven közli a szükséges tennivalókat.

Vanyur ezredes kijelentette: büszkék rá, hogy az első között helyezett ki az MH HKNYP-hez a Honvéd Egészségpénztár ilyen készüléket, melyhez rövidesen elsősegélynyújtókat képeznek ki. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy nem kell túl gyakran igénybe venni majd a defibrillátort.

Rékai Miklós (bal oldali képünkön) elmondta, hogy az Aba utcai objektum és a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épülete után ide került a harmadik készülék. További három hasonló eszköz kihelyezéséről zajlanak egyeztetések a nemzetbiztonsági szolgálatokkal. Összesen mintegy húsz készüléket szeretnének kihelyezni a jövőben. 

A következő hetekben az MH HKNYP-nél már sor is kerül az alkalmazásra történő felkészítésre. Az orvosok és mentőtisztek által vezetett foglalkozás alatt a résztvevők komplex elsősegély-nyújtói képzésben részesülnek. Ennek során a készülék használatához szükséges összes közvetlen és közvetett információt megkapják az elméleti és gyakorlati felkészítéseken.

1595934341
1595934341
 
1595934341
 

 Fotó: Tóth László