Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Panetta: a tálibok taktikai értelemben nem nyertek semmit

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. április 17. 15:43

A Kabulban és néhány kelet-afganisztáni városban vasárnap indított összehangolt támadások inkább jelképesnek tekinthetőek, mint eredményesnek – vélekedett április 16-án, hétfőn Leon Panetta amerikai védelmi miniszter, aki szerint az afgán erők „jó munkát” végeztek a támadások elfojtásával.

A lázadók vasárnap dél körül indították meg akcióikat, s a 18 órán át tartó összecsapásokban hétfő reggelig 47 ember – köztük 36 szélsőséges lázadó, nyolc rendőr és három polgári személy – halt meg.

A tálibok „taktikai értelemben nem nyertek semmit, elszigetelt akciókról volt szó, amelyeket jelképes megfontolásból hajtottak végre, anélkül, hogy valamilyen területi előretörést hoztak volna" – fűzte hozzá a Pentagon vezetője.

Panetta szerint sem a tálibok, sem az akció végrehajtásával megvádolt Hakkani-hálózat nincs abban a helyzetben „tavaly óta, hogy igazi, szervezett támadást hajtson végre".

Mint a védelmi miniszter elmondta, az amerikai hírszerző szolgálatoknak volt olyan értesülése, hogy a Hakkani-hálózattól várható egy ilyen típusú akció.

Ez a támadássorozat azonban inkább arról tanúskodott – mondta -, hogy milyen fejlődésen ment át az afgán hadsereg és rendőrség, amelynek 2014 végétől saját kezébe kell majd vennie Afganisztán biztonságának garantálását.

CímkékAfganisztán