Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Futás és vetélkedő az évfordulón

Szöveg: Cseszreginé Csekei Judit százados |  2012. április 17. 16:27

Ünnepi ezredsorakozóval, sportversennyel, honvédelmi vetélkedővel emlékezett a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a jogelőd szervezete megalakulásának 62. évfordulójára április 16-án. 

1950. április 15-én alapították az alakulat első jogelőd szervezetét, a 86. önálló kivonuló légvédelmi tüzérezredet. Miskolc, Abony, Bánhida, Székesfehérvár, Börgönd, Veszprém, Keszthely, Szentes, Lenti, Győr, Kalocsa. Valamennyi helyszín, az ott szolgáló katonák és az ott rendszeresített technikai eszközök mind-mind alakítói, formálói voltak a mai ezrednek.

Az ünnepi ezredsorakozón Tóth Norbert őrnagy emlékezett a jogelőd szervezetek megalakulására, történelmére. „E több mint fél évszázad alatt Magyarország változatos történelmi eseményei, haderejének fejlesztése és átszervezései közepette a légvédelmi rakétacsapatok rendíthetetlenül teljesítették kötelességüket. Azt a kötelességet, ami még békeidőben is harcfeladat ellátását jelentette: védeni, oltalmazni hazánk légterét, az ország szuverenitását, felkészülten, professzionálisan " – emelte ki Tóth őrnagy.

A sorakozót követően – az évfordulónak megfelelően – 62 kilométeres futóversenyen az ezred szervezeteinek 12 tagú csapatai álltak rajthoz. Valamennyi alegység képviseltette magát, az ezredtörzs csapatait az ezred parancsnoka és helyettesei is erősítették. Közel 100 versenyző váltotta egymást a délutánig tartó küzdelemben. Minden indulónak valamivel több mint 5 kilométeres távot kellett teljesítenie. A versenyzők terepen a laktanyát körbefutva, majd az objektumba visszaérkezve a társak buzdítása közepette a sportpályán végighaladva értek a célba.

A győztes az ezredtörzs I. csapata lett, 5 óra 15 perc 28 másodperces eredménnyel. Második helyen a 2. légvédelmi rakétaosztály I. csapatának futói végeztek (5:27.01), a vezetési zászlóalj II. csapatának indulói előtt (5:30.42). A leggyorsabb női versenyző Farkas Erika hadnagy volt (22.52), míg a férfiak közül Sulyok Gergely százados teljesítette legrövidebb idő alatt a távot (22.24). Külön köszönet illeti Mészáros Károlyt, a Tatai Sportegyesület (TTT-HSE) elnökét az elektronikus SportIdent mérőrendszer használatáért.

A sport mellett a győri tüzérek a történelem, katonai hagyományok ismeretében is összemérték tudásukat. Az Orosz László százados által levezetett vetélkedő feladatai között szerepelt többek közt feleletválasztós teszt, képfelismerés, Activity, versidézetek, képkirakó, híres épületek-szobrok, térképismeret. A humoros elemekkel is tarkított honvédelmi vetélkedő során a csapatok áttekintették a Magyar Honvédség hagyományait, kiemelten a légvédelmi rakéta és tüzér fegyvernem hazai történetét az ezred jogelőd szervezetein keresztül.

A vetélkedő természetesen nem nélkülözte az általános katonai ismeretekre vonatkozó feladatokat sem. Ugyanakkor a nyerteseknek otthon kellett lenniük a költészet, szobrászat világában is.

Mindez összességében a logisztikai zászlóalj csapatának sikerült legjobban, akiket az ezrednél csapatgyakorlaton tartózkodó altisztjelölt hallgatók követtek. Harmadik helyen az ezredtörzs versenyzői végeztek.

Fotó: Sályi Gergő őrmester és a szerző felvételei