Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Életre szóló barátságok kötődnek”

Szöveg: Révészné dr. Markovics Zita hadnagy |  2011. november 24. 11:37

A napokban több mint kétszázötven szülő és diák vett részt azon debreceni középiskola nyílt napján, amely – az országban egyedülálló módon – jövő évtől katonai középiskolaként folytatja működését. A Gábor Dénes Elektronikai és Műszaki Szakközépiskola és Kollégium speciális képzésére az ország minden részéről érkeztek az érdeklődők.

Az együttműködési szándéknyilatkozat megerősítését még szeptemberben írta alá Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere és dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere. Azóta is folyamatos az együttműködés a KatonaSuli program keretein belül a város, az iskola és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár között. A múlt héten megtartott nyílt napon azonban a vártnál is többen voltak kíváncsiak a három szervezet által közösen nyújtott lehetőségekre.

1595927751
Az iskola dísztermében először Berkecz Gábor igazgató köszöntötte a vendégeket, majd bemutatta a huszonegy éve elektronikai képzést biztosító intézményt. Elmondta, hogy 2009-ben honvédelmi szakkörrel, 2010-től pedig a katonai alapismeretek tantárgy bevezetésével bővült az oktatás. A jó együttműködésnek és a gyerekek fokozott érdeklődésének köszönhetően született meg az átalakulás gondolata.
A következő tanévtől az ide jelentkező fiataloknak kötelezően kell felvenniük – heti két órában – a katonai alapismeretek tantárgyat, amelynek oktatása az elektronikai képzéssel szerves egységben történik majd, kollégiumi bentlakással.

Dr. Bene Edit, a debreceni polgármesteri hivatal humánpolitikai főosztályvezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az itt érettségizőknek nem lesz kötelező a katonai pálya, a diákok szabadon dönthetnek arról, hogy tanulmányaikat hol folytatják. Fő cél, hogy az intézmény magas szintű képzést nyújtson, amelynek segítségével a felsőoktatásban is megállják majd a helyüket a fiatalok. A legfontosabb azonban az, hogy a nyílt napon nyitott füllel és szemmel járják körbe az iskolát, hogy megalapozott döntést tudjanak hozni életük meghatározó négy évéről − mondta a főosztályvezető.

Hatvani Árpád dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának vezetője ünnepi beszédében kifejtette: „Céljaink szerint az új arculatú intézményben az eddigi színvonalas közismereti és elektronikai oktatás mellett nagy hangsúlyt fog kapni az egészséges életmód, a fizikai állóképesség növelése, a fegyelemre, a pontosságra és a hazaszeretetre nevelés. Ezek mellett egyedülálló lehetőségük lesz a tanulóknak több külföldi missziót is megjárt katonáktól közvetlenül eltanulni a katonai szakma alapjait."

1595927751
Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka „katkós" tapasztalatairól beszélt a diákoknak és a szülőknek: azzal, hogy egy gyerek úgy dönt, katonai középiskolában tanul, arról is dönt, hogy kollégista lesz, hogy társaival négy évig minden körülmények között együtt van. Nem biztos, hogy mindannyian a katonai pályát választják, de az biztos, hogy életre szóló barátságok kötődnek. Jól gondolja meg azonban mindenki, hogy ide adja-e be a jelentkezési lapját, mert itt bizonyítani kell a szellemi és a fizikai felkészültséget egyaránt. Kezdhetnek tanulni, futni, fekvőtámaszt és felülést gyakorolni, hiszen a felvételi vizsgák részét képezi majd – az elméleti feladatok mellett – a fizikai állóképesség felmérése is – fejtette ki a tábornok.

A tájékoztatók után az iskola udvarán közelharc-bemutató kezdődött, amit az 5/24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái tartottak, bevonva azt a nyolc diákot is, akik az elmúlt években a honvédelmi oktatás során kiemelkedő fizikai és szellemi felkészültségről tettek tanúbizonyságot. A produkció csaknem húsz percig tartott: ezalatt szabad kézzel, késsel és fegyverrel bemutatott speciális katonai közelharctechnikákat csodálhattak meg az érdeklődők.

Az iskolai nyílt napon részt vevő gyerekek és szüleik ezt követően megtekinthették az intézményt, valamint a katonák fegyverzettechnikai bemutatóját. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör debreceni szervezete, valamint a hagyományőrzők pedig egy kiállításon mutatták be a XX. század első harmadának magyar egyenruháit és fegyvereit. 

1595927752