Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Elkezdődött a KatonaSuli tábor

Szöveg: Nehéz Attila |  2011. július 11. 18:01

Újságírók jelenlétében, ünnepélyes keretek között nyitották meg július 11-én, hétfőn a szombatig tartó KatonaSuli tábort Debrecenben, a Kossuth laktanyában. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi kiképző bázisán zajló tábort a Honvédelmi Minisztérium szervezi.

1595921570
A tábor célja, hogy a Katonai alapismeretek tantárgyat tanuló, vagy tanulni szándékozó diákok számára kézzelfogható közelségbe hozza a katonai szolgálat mindennapjait és különleges kihívásait.

A hétfő délelőtti debreceni megnyitón részt vett Scharek Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztály oktatási és tudományszervező osztályvezetője, dr. Bene Edit, a debreceni önkormányzat humánpolitikai főosztályvezetője és Berkecz Gábor, a Gábor Dénes Szakközépiskola igazgatója is.

A Kossuth-laktanya alakuló-terén, a dandársorakozó után dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka köszöntötte a résztvevőket, hangsúlyozva, a dandár számára fontos a 2009-ben elkezdett KatonaSuli program.

„A középiskolás diákok a következő napokban tapasztalt, missziókat is megjárt katonáktól leshetik el  hivatásuk fogásait. Természetesen nem lehet és nem is az a célunk, hogy a jelenlévő fiatalok mindegyikéből katonát faragjunk, de aki kedvet érez ehhez a pályához, annak feltétlenül hasznos lehet ez a tábor" – tette hozzá a dandártábornok.

A 41 diák és kísérőik ezt követően autóbuszra szálltak és Hajdúhadházra utaztak. Az ebédet követően ott tartottak eligazítást, elméleti oktatást, s ugyancsak a Vay Ádám Kiképzőbázis lesz a helyszíne a későbbi programoknak, például térképtannak, álcázási kiképzésnek vagy járőrversenynek.

A KatonaSuli tábor egyik legnagyobb rendezvénye július 15-én, pénteken délelőtt 10 órakor kezdődik a Debrecenhez közeli Vekeri-tónál. Akkor a diákok – a 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonáinak irányításával és biztosításával – látványosnak ígérkező vízi átkelést hajtanak végre.

1595921570
 
1595921571