Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Esélyegyenlőségi referensek szakmai napja

Szöveg: Vastagh László |  2011. február 4. 6:03

A Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályának szervezésében február 3-án, csütörtökön tartották meg a Magyar Honvédség esélyegyenlőségi referenseinek szakmai napját a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában. 2010. október elsejétől a főosztály feladatkörébe tartozik a tárca esélyegyenlőségi politikájával kapcsolatos tevékenységi rendszer, ily módon a szakterületért felelős főosztályvezető, Hatvani Árpád ezredes köszöntötte a résztvevőket.

– A honvédelmi tárca számára az egyenlő esélyek és az egyenlő bánásmód biztosítása, valamint a történelmi-történeti múltban gyökerező katonai erények vállalása mellett az általános emberi értékek is kiemelkedő fontossággal bírnak – hangsúlyozta az ezredes. Leszögezte, a Magyar Honvédség egy olyan közösség, ahol együtt, egy cél – a haza – érdekében tevékenykedik hivatásos és szerződéses katona, tiszt, tiszthelyettes, honvéd és magas rangú főtiszt, közalkalmazott, kormánytisztviselő, nő és férfi. Noha a Magyar Honvédség hierarchikus, szigorú szabályokra épülő szervezet, annak minden tagja átérzi és átéli az esélyek egyenlősége, az együttélés és együtt munkálkodás fontosságát.

Köztudott a katonai hivatás egyik alapszimbóluma az egyenruha, amely elfedi viselője férfi, vagy nő, roma vagy nem roma, vagyis nem létezik megkülönböztetés: a Magyar Honvédségben katonák szolgálnak. Katonák, akik dicsőséget hoznak a hazának és akár életük árán is, megvédik azt. Nemükre való tekintete nélkül képviselik a Magyar Honvédség érték- és normarendszerét, a katonai erényeket, a bajtársiasságon és lelkiismeretes szakmaiságon alapuló, életre szóló hivatást. Ennek szellemében a szakmai nap résztvevői széles spektrumban kaptak tájékoztatást, háttér információt a témák szakértőitől, többek között a tárca magas beosztású tisztjeitől, szakreferensétől, a meghívott előadóktól, akik között volt főosztályvezető, szakmai tanácsadó és országgyűlési képviselő is.

Szabóné Szabó Andrea alezredes, a HM esélyegyenlőségi referensének a tárca esélyegyenlőségi feladatait ismertető előadásából kitűnt, hogy a Honvédelmi Minisztérium eddig elsősorban két területre koncentrált: a katonanők helyzetére és a romák társadalmi integrációjának segítésére. Nem véletlenül, hiszen az elmúlt évtizedben erősebbé vált a női szerepek kibővülése, ezzel együtt a nők identitásának erősödése, s a nők olyan szerepkörben jelennek meg, melyek a társadalmilag eddig megszokott szerepüket átstrukturálja. Ezért identitásuk eddig nem megszokott, de annál összetettebb, tudatosabban felépített változatát ismerhetjük meg. Ez a tendencia a Magyar Honvédségen belül is megnyilvánul, hiszen a személyi állomány mintegy 20 százaléka nő, akik szinte minden beosztásban jelen vannak, és kiválóan teljesítenek. Össztársadalmi szinten a nők létszáma nagyobb, viszont a hadseregben mások az arányok, még akkor is, ha a NATO-tagországok hadseregeinek viszonylatában, nagyobb arányban képviseltetik magukat.

A Honvédelmi Minisztérium vezetése tisztában van azzal is, hogy sok roma származású fiatal, nő és férfi számára csak küzdelmek árán érhető el az esélyegyenlőség az élet, a mindennapok sok-sok területén. A Magyar Honvédség azonban minden nőnek és férfinak, minden romának és nem roma származásúnak lehetőséget tud és akar biztosítani arra, hogy képességeiket megmutassák, kibontakoztathassák, tudásukat a haza szolgálatába állítsák. A tárca a több éves tapasztalatok figyelembevételével kidolgozott koncepció birtokában dolgozik azon, hogy sok hátrányos helyzetű fiatal számára valódi perspektívát nyújtson a katonai pálya.

Az önkéntes alapon szerveződő Magyar Honvédség társadalmi kötelezettsége és alapvető foglalkoztatáspolitikai érdeke, hogy megfeleljen az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény követelményeinek. Ennek értelmében valósítják meg azokat a célkitűzéseket és feladatokat, amelyek a tudatosság szintjének növelését teszik lehetővé, illetve teret adnak a szükséges pozitív diszkrimináció sajátos honvédségi eszközrendszerének alkalmazásához.

A tárcánál fellelhető és megvalósuló esélyegyenlőség általános alapelvei úgy összegezhetők, hogy kiemelt figyelmet fordítanak: az egyenlő bánásmód alkalmazására, a közvetlen és közvetett megkülönböztetés, zaklatás, jogellenes elkülönítés, megtorlás megelőzésére és megszüntetésére, az esélyegyenlőség előmozdítására; a Katonai Etikai Kódexben megfogalmazott elvárások betartására; az etikusan működő közszolgálat és szolgálati jogviszony írott és íratlan szabályainak betartására, nem különben pedig az emberi értékek, a méltóság, az egyediség tiszteletben tartására.

 

 Fotó: Rácz Tünde