Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Civil Sikorsky S-92 helikopterek Afganisztánban

Szöveg: Háború Művészete |  2011. február 3. 20:32

A civil, légi szállításokkal foglalkozó AAR Corporation két új Sikorsky S-92 típusú helikopterrel vesz részt az afganisztáni szállítási feladatokban. A vállalat a két helikopterrel személy- és teherszállítási szolgáltatást nyújt a United States Transportation Command (USTRANSCOM ‑ Egyesült Államok Szállítási Parancsnokság) kisegítésére.


Mindkét gép rendelkezik az FAA (Federal Aviation Administration – Szövetségi Légügyi Hivatal) tanúsítványával arra vonatkozóan, hogy a gépek egyidőben hajthatnak végre személy- és teherszállítást.
„Az afganisztáni bevetések óriási lehetőséget biztosítanak mind az AAR cég mind pedig az Egyesült Államok kormánya számára, hogy megbizonyosodjon a Sikorsky S-92 többfeladatú helikopter képességeiről a magaslati viszonyok között végrehajtott repülések során", – mondta Ed Beyer, a Sikorsky Global Helicopters alelnöke. A két helikopter egyedülálló belső kialakítása szintén nagyobb rugalmasságot biztosít az AAR cégnek a szállítási feladatok végrehajtása során.
Az utasok és a rakomány elválasztását a Sikorsky egy textil válaszfal alkalmazásával oldotta meg, tűzoltó készülékkel valamint lélegeztető felszereléssel is ellátták a helikoptereket.

Az AAR azután szerezte be a két Sikorsky S-92 típusú helikoptert, hogy 2010 októberében 450 millió dollár értékű szerződést kötött az USTRANCPOM-mal, melynek értelmében öt éven keresztül hajt végre légi szállítási feladatokat Afganisztánban. A két helikopter várhatóan még ebben a hónapban megkezdi küldetését. Az AAR további 15 Sikorsky S-61N típusú helikoptert üzemeltet különböző missziókban.