Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fákat ültettek az elesettek emlékére

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. november 8. 5:21

Már a harmadik első világháborús emlékhelyet újították fel idén Zala megyében a civil szervezetek. Zalakoppányban ünnepélyes keretek között szentelték fel a templomhoz vezető út mellett álló 53 magyar katona emlékfáját.

A rendezvény szervezőjétől, Veress Jánostól a honvedelem.hu megtudta: civil egyesületektől indult el az a

1595909724
kezdeményezés, hogy az első világháború befejezésének 100. évfordulójára a Zala megyében található összes világháborús emlékművet felújítsák. Az egyik kezdeményező a Zala megyei Polgárok és Polgármesterek Egyesülete volt. 

Veress János elmondta: az ötletet az adta, hogy Zala megyében az 1920-as években nagyon sok apró és szegény település létezett. Ezeknek a falvaknak nem volt lehetőségük arra, hogy az első világháború áldozatainak maradandó kő emlékhelyeket, emléktáblákat csináltassanak. Ezért szokássá vált az, hogy a falvakban élők emlékfákat ültettek – ez sok esetben szomorú eperfa volt –, és ezek alatt örökítették meg a háborúban elesett katonák neveit.

Ezekből az emlékekből az elmúlt évtizedekben csak nagyon kevés maradt meg, ezért tartotta kötelességének a szervezet, hogy a kis településeken az emlékműveket felújítsák és felszenteljék.

1595909724
„A falvakban ez a kezdeményezés nagyon kedvező visszhangra talált – folytatta a szervező –, az emlékfákat, illetve az emlékoszlopokat mindenütt a temető egy meghatározó helyén, vagy a templomhoz vezető utak mentén helyezik majd el. Minden esetben tűzzománc táblákon örökítik meg a katona nevét és egységesen az 1914-1918- as dátum szerepel még a név alatt."

A szervező hangsúlyozta: elképzelésüket a kezdetektől támogatta dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter is. Eddig már három helyen avatták fel az új emlékhelyeket, Kalózon, Dióskálon és Zalakoppányban. „Az látható, hogy ezeken a kis településeken nagyon sok halottja volt a két világháborúnak és az emberek nagyon szívesen veszik a katonáikról történő megemlékezéseket."

Zalakoppányban a megemlékezésen a honvédelmi miniszter köszöntő levelét Papp Ferenc alezredes olvasta fel, majd Takács Tamás alezredes tábori lelkész szentelte meg az emlékfákat. Az ünnepségen részt vett az MH Légierő Zenekara, valamint a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) hagyományőrző tagozatának katonái tisztelegtek az elesett hősök emlékoszlopainál.