Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkarolták a magyar kezdeményezést

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 25. 23:32

Magyarország szerint meg kellene változtatni a finanszírozási rendszert, hogy a NATO által közösen elhatározott feladatok megvalósítására minél több ország vállalkozzon: ezeket a jövőben az egyes tagállamok ne saját erejükből, hanem a szervezet közös forrásaiból finanszírozzák – jelentette ki Szekeres Imre honvédelmi miniszter pénteken Prágában, a visegrádi négyek szakminiszteri tanácskozása után tartott sajtóértekezleten.

“A magyar kezdeményezést a visegrádi csoport felkarolta és támogatja" – mondta Szekeres Imre. Hozzátette: “Javaslatunk a NATO további fejlődését segítené elő."

Szekeres kifejtette: az első nagy áttörést ezen a területen a légi szállítási flotta létrehozása jelentette, amelynek Magyarországon lesz a bázisa. Ebben a projektben 15 NATO-tagállam, valamint Svédország és Finnország fogott össze és közös finanszírozással oldják meg azokat az igényeket, amelyek megoldása országonként külön-külön drágább lenne.

A honvédelmi miniszter szerint további magyar kezdeményezések is elhangzottak a prágai találkozón. “Levelet írtam, mind a Visegrádi Négyek, mind más olyan országok védelmi tárcái vezetőinek, akik ugyanolyan helikoptereket használnak, mint mi, vagyis Mi-17 és Mi-24-eseket. Úgy gondolom, hogy ezeket a gépeket előbb-utóbb modernizálni kell, vagy esetleg lecserélni. Azt javasoltam, hogy a megoldásban működjünk együtt" – pontosított egy további javaslatot Szekeres, aki szerint ez is támogatásra és megértésre talált.

A visegrádi védelmi miniszterek a tanácskozáson elfogadott közös közleményükben arról biztosították Ukrajnát, hogy országaik változatlanul támogatják Kijev terveit a szervezethez való csatlakozásra.

“A visegrádi csoport támogatása számunkra rendkívül fontos" – mondta újságíróknak Jurij Jehanurov ukrán védelmi miniszter, aki kollégáival egy munkaebéd keretében találkozott. A négy visegrádi ország biztosította Kijevet: továbbra is segítséget nyújtanak a reformok folytatásához, amelyek kulcsfontosságúak Ukrajna európai integrációja szempontjából. A tanácskozás alkalmával erről kétoldalú megállapodást is aláírt a magyar és az ukrán védelmi miniszter.

A visegrádi országok védelmi miniszterei síkraszálltak Grúzia szuverenitásának és területi egységének a megőrzéséért. Ugyanakkor – mint a kiadott közös közleményök fogalmaz – támogatásukról Tbiliszi törekvését az európai struktúrákba való beilleszkedésre.