Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Felkészültség, bátorság

Szöveg: Szűcs András |  2010. december 20. 15:10

Aktuális, katonákat érintő kérdésekről, a kormányváltás óta elért eredményekről, a további tervekről beszélt – többek között – dr. Hende Csaba Mazar-e Sharifban tett látogatásán a magyar katonáknak.

Kabulban, Pol-e Khumriban, és Khilagayban tett látogatása után dr. Hende Csaba, a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere és delegációja Mazar-e Sharifban fejezte be afganisztáni programját.

A miniszter tájékozódott az új típusú, aknavédelemmel ellátott (MRAP) harcjárművek átadás-átvételének helyzetéről.

Az eszközöket az Amerikai Egyesült Államok ajánlotta fel a Magyar Honvédség részére. A rövid tájékoztató után

1595911812
Hende Csaba és a kíséretében lévő Eleni Tsakopuolos-Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok magyarországi nagykövete, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke és Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi tervezésért felelős helyettes államtitkára megtekintette a járműveket. 

A bemutató után az ISAF Északi Parancsnokságának területén, az elesett katonák emlékfalánál mécsesgyújtással emlékeztek az elhunytakra. Dr. Lackner Pál dandártábornok, a Magyar Honvédség protestáns tábori püspöke – aki maga is afganisztáni külszolgálaton tartózkodik – mondott imát.
Ezt követően az ISAF Északi Regionális Parancsnokság parancsnoka, Hans-Werner Fritz vezérőrnagy fogadta a magyar delegációt.

1595911812
A délutáni állománygyűlésen a honvédelmi miniszter tájékoztatót tartott az aktuális, katonákat érintő kérdésekről, a kormányváltás óta elért eredményekről és a tervekről. Az állománygyűlés végén a miniszter válaszolt a feltett kérdésekre: szó esett a Magyar Honvédség létszámának növeléséről, a lisszaboni NATO-csúcstalálkozó döntéseinek hatásáról.

Szót kért Eleni Tsakopuolos-Kounalakis nagykövet asszony is, aki rövid beszédében élete egyik legnagyobb élményének nevezte a látogatás néhány napját. Elmondta: a helyszínen győződhetett meg a magyar katonák felkészültségéről, bátorságáról, és befejezésül kellemes karácsonyi ünnepeket, boldog új évet kívánt.

A látogatás végén Hende Csaba honvédelmi miniszter az általa alapított, kardokkal ékesített szolgálati érdemjelet adta át az MH NTE-1 állományából Beraczkai Norbert és Bognár Tibor főtörzsőrmesterek, valamint Balla András törzsőrmesternek. Ők mindannyian részesei voltak az augusztus 23-i, magyarokat ért támadásnak.

Fotó: A szerző felvételei