Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Finisébe érkezett az I. Magyar Világtalálkozó szervezése

Szöveg: Fülöpné Várkonyi Melinda |  2011. június 15. 7:21

A külhoni és a kárpát-medencei magyarság kezdeményezésére négynapos Magyar Világtalálkozót szerveznek június 30. és július 3. között a közélet, a tudomány, az egyház, a kultúra, a művészet, a gazdaság, a szociális-, gyermek- és ifjúságvédelmi területek, a civil szervezetek és a sport képviselői Balatonlellén.

A rendezvénysorozat célja, hogy a világban szétszéledt magyarokat felszólítsa az összefogásra a közös értékek, hagyományok megóvása, életben tartása, valamint a magyar identitás erősítése érdekében.

„Legyen újra része a nemzeti identitásunknak a Magyar Honvédség!"

A nemzeti identitás egy katona számára azt jelenti, hogy a nemzetnek a szolgálatára szegődött el – hangsúlyozta dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter egy, idén áprilisban megrendezett konferencián, mely a „Nemzeti identitás, katonai identitás" címet viselte.

Nemzeti identitásunk formálásában kiemelkedő feladat hárul a Magyar Honvédségre, mint a történelmi és katonai hagyományok iránt elkötelezett, a nemzet érdekeit képviselő, hazánk szabadságáért hűséget fogadó testületre. Az I. Magyar Világtalálkozó lehetőséget teremt arra, hogy bemutassa a magyarság, valamint az egész világ előtt a Magyar Honvédség napjainkban történő társadalmi szerepvállalását, küldetését.

A világtalálkozó aktualitása, hogy a 2011 első félévében, az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Magyarország, június 30-án adja át Lengyelországnak a feladatokat. Ez a nap a Magyar–Lengyel Barátság Napja nevet kapta. A kiemelt rendezvény fővédnöki tisztségét Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára látja el, védnöki feladatait pedig dr. Felházi Sándor mérnök ezredes, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Kossuth Lajos Hadtudományi kar dékánja.

A Magyar–Lengyel Barátság Napján a két nép barátságát, kapcsolatát bemutató közéleti, kulturális, szórakoztató rendezvényekre kerül sor, együttműködve az Országos Lengyel Kisebbségi Önkormányzattal, az ’56-os Szövetség Szabadságharcos Lovagrendjének lengyelországi és osztrák-német nagypriori szekciójával, a Honvéd Hagyományőrző Egyesülettel.

A rendezvény több napos szervezési, kivitelezési, rendezői munkájában a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem, valamint az intézményben tanuló tíz honvédtiszt-jelölt is közreműködik, akik reprezentálják a modern nemzeti tisztképzést, valamint tevékenységükkel erősítik a katonai programok és hagyományőrző rendezvények sikerét. A rendezvény egyik kiemelt helyszínén toborzósátor felállításával népszerűsítik a mai honvédség arculatát, szellemiségét, illetve megszólítják az ifjúságot, bemutatva a toborzóiroda tevékenységét.

E rendezvény támogatásával a Honvédelmi Minisztérium, illetve a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj méltóképpen közreműködik és támogatja a szervezők azon szándékát, hogy szerte a nagyvilágban élő magyarok összetartsanak, összefogjanak, segítsék egymás törekvéseit, mely nélkülözhetetlen az ország sikeres jövőjének felépítéséhez.

A találkozóról további információ az alábbi honlapon található:

www.vilagtalalkozo.hu
.