Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Washington támogatja, hogy etióp ENSZ-katonákat küldjenek Dél-Szudánba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 15. 6:34

Ha Észak- és Dél-Szudán kérné, az Egyesült Államok beleegyezne, hogy az ENSZ égisze alatt etióp katonákat telepítsenek a vitatott Abyei régióba – közölte június 13-án hétfőn az amerikai külügyminiszter. Az amerikai álláspont szerint egy „robusztus” békefenntartó erő kulcsfontosságú a régió biztonsága szempontjából – jelentette ki Hillary Clinton afrikai körútjának második állomásán, Tanzániában. Hozzátette, a szudáni kormánynak „sürgősen” vissza kellene vonnia katonáit Abyeiből.

Az amerikai külügyminiszter hétfő délután érkezik hivatalos látogatásra a Szudánnal szomszédos Etiópiába. Meles Zenawi etióp elnök közvetítésével az etióp fővárosban, Addisz-Abebában kezdett tárgyalásokat egymással Szudán és az óriási méretű északkelet-afrikai államtól néhány hét múlva hivatalosan is elszakadó Dél-Szudán elnöke.

Szudán déli részének többségükben keresztény hitű lakosai januárban népszavazáson döntöttek arról, hogy országrészük szakadjon el a muzulmán Északtól, és alkosson önálló államot. A szétválás hivatalosan július 9-én lesz, de az olajban gazdag Abyei státusa tisztázatlan. A régiót az észak-szudáni hadsereg május 21. óta megszállva tartja, megsértve ezzel a 2005 végén aláírt békeszerződést, amely több mint húszéves polgárháborúnak vetett véget.

Hillary Clinton az etióp fővárosban várhatóan tárgyal Dél-Szudán képviselőjével, viszont nem találkozik Omar Haszan Ahmed el-Besir szudáni elnökkel, aki ellen elfogatóparancsot adott ki az állandó Nemzetközi Büntetőbíróság. A vád szerint a politikus felelős a nyugat-szudáni Dárfur tartományban elkövetett emberiesség elleni és háborús bűncselekményekért.