Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontos az egyéni felelősség

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2012. március 6. 19:12

Mutassanak példát, vegyék észre a jót és a rosszat, s közvetítsék ezeket a parancsnokok felé; az a jó vezénylőzászlós, aki meg tudja győzni a parancsnokát – fogalmazott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a Magyar Honvédség vezénylőzászlósi munkaértekezletén március 6-án, Budapesten. A rendezvényen megjelenteket Kriston István törzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa köszöntötte.

A Honvédelmi Minisztériumban megtartott eseményen dr. Szarka Gábor, a tárca kabinetfőnöke köszöntőjében kiemelte: a vezénylőzászlósok szerepe alapvető az állomány érdekeinek képviseletében. A honvédelmi vezetés törekvése, hogy az altisztek elfoglalják az őket megillető pozíciót a honvédségben: már a humánstratégia és a jogszabályi környezet fogalmi változása – a tiszthelyettes altiszti megnevezése – is ezt, illetve a velük szemben táplált magas elvárásokat fejezi ki. A tárca és a honvédség vezetése szakmailag az altiszti állományra kívánja építeni a Magyar Honvédség humánrendszerét a következő időszakban, ezért az altiszti rendszert meg kell erősíteni.

1595932267
Szarka Gábor a humánstratégiával kapcsolatban hangsúlyozta: az egyéni felelősséget kívánják előtérbe helyezni az „atyáskodó", gondoskodó parancsnoki rendszerrel szemben. Az új rendszer központjában az egyén és a motivációra épülő egyéni felelősség áll: az a cél, hogy a katona döntsön saját pályájáról. Ma a fiatal, több nyelvet beszélő tisztek és altisztek pontosan tudják, mit akarnak, és ezeket az egyéni célkitűzéseket kell beépíteni a szolgálati rendszerbe, megteremtve a szolgálati érdek és az egyéni karrierérdek összhangját.

A honvédelmi tárca kabinetfőnöke a fórumbeszélgetésen kérdésekre is válaszolt. A kérdések elsősorban az új rendszerben érvényesülő objektív teljesítményértékelésre, illetve az előrelépés gyakorlati szempontjaira vonatkoztak. Szarka Gábor többek között elmondta: a paradigmaváltásnak az is része, hogy a katonáknak át kell gondolniuk, miként dolgoznak majd hatvan-hatvanöt éves korukig. Mindenki maga méri fel, hogyan tud karriert építeni. Biztosította a megjelenteket arról, hogy a helyőrséget váltó katonák, illetve családtagjaik segítséget kapnak majd a letelepedéshez, az iskoláztatáshoz és a munkába álláshoz. A humánszolgálati rendszer időben le tudja követni e változásokat, tehát minden előre tervezhetővé válik.

1595932267
A teljesítményértékelés kapcsán Szarka Gábor leszögezte: drasztikus követelményemelkedésről – a pletykákkal ellentétben – szó sincs, egyszerűen csak komolyabban veszik majd a rendszerben jelenleg is létező értékelési formákat, a vizsgarendszer pedig a nyelvvizsgához, érettségihez hasonlóan átlátható és befolyásolhatatlan lesz.

A rendszer bevezetésével kapcsolatban a kabinetfőnök rámutatott: a humánszolgálati és az adminisztrációs rendszer szétválasztásával valóban az ember kerül a középpontba, hiszen a katona – a technikai eszközökkel szemben – pótolhatatlan. Az átállás mindenképpen fokozatosan történik meg, a személyi állományra és az egyéni jogokra is tekintettel lesz.

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke a jelenlévőket üdvözölve arra kérte a vezénylőzászlósokat, hogy mutassanak példát, vegyék észre a jót és a rosszat, s közvetítsék ezeket a parancsnokok felé.

„Az a jó vezénylőzászlós, aki meg tudja közelíteni, meg tudja győzni a parancsnokát" – fogalmazott Benkő Tibor.

1595932267

Fotó: Galovtsik Gábor