Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fotókiállítás a holland és magyar PRT-k szerepvállalásáról

Szöveg: Kánya Andrea |  2009. október 2. 6:13

Jack de Vries, a holland védelmi minisztérium és Bali József, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára nyitotta meg az Együtt a biztonságért és stabilitásért Afganisztánban című, az afganisztáni holland és magyar PRT-k szerepvállalásáról szóló fotókiállítást a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. 

A fotókiállítás – melyen jelen volt többek között Juhász István vezérőrnagy, a HM Hadműveleti és Kiképzési Főosztály vezetője, valamint Kovács József vezérőrnagy is, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnokhelyettese – Jack de Vries, a Holland Királyság Védelmi Minisztérium és Dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkárainak találkozója alkalmából került megrendezésre.

Jack de Vries szakállamtitkár a kiállításon úgy fogalmazott: e fotók is bizonyítják, milyen fontos az afganisztáni szerepvállalás. „Több alkalommal jártam Afganisztánban, és láttam a katonák rendkívül magas szakmai színvonalú tudását", kezdte beszédét a szakállamtitkár, aki tiszteletét fejezte ki azok iránt, akik a Magyar Honvédség képviselőiként segítséget nyújtanak Afganisztánban. Kiemelte: a kiállítás fotói bemutatják azokat a célkitűzéseket, melyeket a két állam, Magyarország és Hollandia Afganisztánban vállal és teljesít. „Közösen kell erőfeszítéseinket és tudásunkat alkalmazni", tette hozzá. Felhívta a figyelmet az afganisztáni oktatás és egészségügy szervezésére, és minden olyan cselekedetre, melytől a helyi lakosok biztonságban érezhetik magukat. Jack de Vries az Afganisztánban megvalósuló diplomácia fontosságát is hangsúlyozta.

1595892014
 

Bali József megnyitóbeszédében kiemelte: három éve, hogy Hollandiától átvettük a Baghlanban működő tartományi újjáépítési csoport vezetését. Mint mondta, a békefenntartás, a válságkezelés, valamint a katonák kitelepítése hosszú és nehéz folyamat. „Gondoljunk csak vissza arra az eufóriára, melyet a hidegháború végén éreztünk – azt gondoltuk, vége a szembenállásnak. Sajnos nem ez következett be", mondta a szakállamtitkár és hozzátette: meg kell látni minden ország felelősségét abban, hogy a világban biztonságot csak együttműködve vagyunk képesek garantálni. A szakállamtitkár kiemelte: a Magyar Honvédség afganisztáni részvétele jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar katonákat respektálják. Mint mondta, a nyolcvanas évek végétől egyre magasabb szintű, magasabb követelményeket állító műveleteket vállalunk. „Kiképezzük katonáinkat, felkészítjük őket, és megteszünk mindent azért, hogy a műveleti területeket biztonságban tudjuk", tette hozzá.

1595892014
 

A kiállítás fotói (melyen többek között megtaláljuk Dévényi Veronika, a Magyar Honvéd magazin és a honvedelem.hu fotósának Afganisztánban készült képeit is) a PRT-k számos mozzanatát és tevékenységét bemutatják, így például láthatunk egy, a kabuli reptéren tűzszerész robottal dolgozó magyar tűzszerészt, számos életképet 2008-ból, miközben katonák éppen ruhákat és takarókat osztanak a helyieknek, vagy épp a gyermeknapi ajándékok átadásának megörökített pillanatait is. A tárlaton a magyar egészségügyi kontingenst, páncélozott szállítójárműveket gyakorlat közben, vagy épp a törzsi vezetők tanácskozásának képeit is megtekinthetjük.

1595892014