Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Akik lefektették a honvédség elismertségének alapjait

Szöveg: Demeter Ferenc |  2009. október 1. 21:32

Az Idősek Világnapja alkalmából köszöntötték a honvédségből nyugállományba ment, obsitos katonákat Budapesten, a Stefánia palotában. Az ünnepségre az ország minden részéből jöttek az idős katonák. A megemlékezés a Honvédelmi Minisztérium vezetése által az elmúlt év végén elfogadott Idősügyi Stratégiában vállalt feladatok közé tartozott.

A meghívott vendégek és az elnökség köszöntését követően, Dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke tartott ünnepi beszédet. Beszédében elmondta, hogy október 1. az ENSZ , 1991-ben kiadott határozata alapján az Idősek Világnapja – lehet, hogy nem véletlen egybeesés az, hogy ez a nap még a zene világnapja is. A két dolognak megvan a harmóniája, ezért idézhetjük a magyar népdalművészet egyik nagy klasszikusát, Kodály Zoltánt, aki azt mondta az idősekről: „Ne mondd azt, hogy öregasszony vagy! Mondd azt, te egy örök asszony vagy!" Ennek szellemében kell az idősekről a mai napon megemlékezni.

1595892013
A kabinetfőnök hangsúlyozta, hogy ezen a napon köszöntik az országban azokat az embereket, akik sok éven keresztül szolgálták a hazát, a nemzetet. “Ezeket a katonákat egész életük során áldozatkészség jellemezte. Ezért a honvédelmi vezetés és az ország is nagyon hálás, és akkor lehet teljes ez a elismerés, ha az idősek érzik is azt, hogy a mindenkori vezetés figyel rájuk. A mindenkori honvédelmi vezetés nem csak a jövő nemzedéke iránt vállal kötelezettséget, hanem figyelemmel kíséri az idős katonák életét, akik évtizedeket szolgáltak a magyar honvédségben, ezért segítik azok boldogulását. Szükség van azokra az idős tagjaikra, akik még ma is aktívan segítik a honvédséget, mert nagyon sok tapasztalat, szakmai hozzáértés van ezekben az emberekben. Õk azok, akik igyekeznek megőrizni a katonai értékeket és továbbvinni a katonai hagyományokat", fogalmazott Szeredi Péter.

A kabinetfőnök kiemelte: a Magyar Honvédség napjainkra intézménnyé vált. “Tevékenysége sok területen kibővült és példát mutat a hazafias nevelésben, valamint a hagyományápolásban. De egyben a nemzetközi katonai életben, a missziókban is megmutatja azt, hogy mit tudunk mi, magyarok. A honvédség az idősekkel való foglakozásban is példamutató munkát végez. Az idősekkel foglalkozó stratégiáját a honvédelmi vezetés az elmúlt év végén elfogadta. Ugyanez megtörtént az Országgyűlésben, és ma már Magyarországnak elfogadott idősügyi stratégiája van, ami a jövőben segíteni kívánja az idős emberek boldogulását", mutatott rá. A honvédelmi vezetés nevében továbbra is kérte a nyugdíjas katonákat, hogy legyenek aktívak, érdeklődjenek a hadsereg mai dolgai iránt és ápolják a volt helyi alakulatok történelmét, hagyományait. A jelenlévő és az országban élő minden honvédségi nyugdíjasnak jó erőt és egészséget kívánt.

1595892013
 

Ezt követően a honvédelmi miniszter előléptetési parancsát ismertették, majd az Aranykor Kitüntető Cím, arany, ezüst, valamint bronz fokozatát vehették át a kitüntetettek. Az elismerések sora a HM Honvéd Vezérkar főnöke emlékplakettjének átadásával zárult. Az ünnepség végén a 60 éves Honvéd Művészegyüttes ünnepi műsorral köszöntötte az elismerésben részesült idős katonákat.

1595892013
1595892013