Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Francia-magyar megbeszélés Párizsban

Szöveg: Hídvégi Krisztina |  2011. január 23. 11:41

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Magyarország honvédelmi minisztere, dr. Hende Csaba a Francia Köztársaság védelmi miniszterével, Alain Juppé-val tárgyalt. A felek áttekintették a magyar EU-elnökség, a közös biztonság és védelempolitika aktuális kérdéseit valamint a kétoldalú katonai kapcsolatokról egyeztettek.

Alain Juppé védelmi miniszter – aki korábban a francia miniszterelnöki és külügyminiszteri posztot látta el -, közölte: Franciaország bízik Magyarország soros európai uniós elnökségének sikerében. A felek egyetértettek abban, hogy szükség van az EU és a NATO közötti kapcsolat elmélyítésére.

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta: támogató elnökségként fő célunk a közös védelem és biztonságpolitika erősítése, az európai védelmi integráció előmozdítása, valamint a Lisszaboni Szerződés végrehajtásának elősegítése.

Az egyeztetést követően Hende Csaba honvédelmi miniszter Josselin de Rohan-nal, a Szenátus Külügyi, Védelmi és Fegyveres Erők Bizottságának elnökével folytatott megbeszélést, amelyen érintették a tunéziai politikai helyzetet valamint a francia- német-lengyel európai biztonságpolitikai kezdeményezést.

Prof. dr. Trócsányi László nagykövet a Franciaországi Magyar Nagykövetségen dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter tiszteletére ebédet adott, amelyen mások mellett részt vett Sarközy Pál, Nicolas Sarkozy francia elnök édesapja is.

A megbeszélések során Siklósi Péter, a HM védelempolitikai helyettes államtitkára tárgyalást folytatott Michel Miraillet védelempolitikai igazgatóval, míg dr. Szarka Gábor, a HM kabinetfőnöke a francia humánpolitikai modellről tájékozódott a Védelmi Minisztériumban.

Fotó: A szerző felvételei