Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már nem a KFOR ellenőrzi Koszovó és Macedónia határát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. január 23. 10:41

A NATO vezette nemzetközi erő (KFOR) szombaton átadta a koszovói rendőrségnek a volt szerb tartomány és Macedónia közös határának ellenőrzését. Erhard Bühler német tábornok, a mintegy 8500 katonát számláló KFOR parancsnoka újságíróknak elmondta, hogy a felelősség átadását az utóbbi években a biztonság terén végbement kedvező változások tették lehetővé.

A tábornok emlékeztetett arra is, hogy az Albániával közös határszakasz ellenőrzését már tavaly áprilisban átengedték az albán rendőrségnek. A tábornok mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a KFOR a továbbiakban is kész minden szükséges segítséget megadni a koszovói rendőrségnek új feladata ellátásához.

A KFOR 1999 júniusa óta állomásozik Koszovóban, amikor is a NATO légitámadásai nyomán Slobodan Milosevic akkori jugoszláv elnök kénytelen volt kivonni katonáit a tartományból. Koszovó 2008 februárjában – Belgrád tiltakozása dacára – egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, amelyet eddig 72 állam ismert el, köztük az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió 27 tagállama közül 22.