Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gőzerővel zajlanak a repülőnap előkészületei

Szöveg: Fekete Róbert |  2008. május 13. 8:34

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az idei Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató szervezése már 2007. augusztus 12-én, az esti órákban megkezdődött.

Dr. Szeredi Péter, a Honvédelmi
Minisztérium kabinetfőnöke, a Szervezőbizottság elnöke a hangárpartin
üzenetértékkel szólt arról, hogy 2008-ban ünnepeljük a Légierő
megalapítása 70. éves jubileumát, ezért – szakítva a hagyományokkal –
2008-ban is megrendezésre kerül a repülőnap.Persze, akkor még csak egy két ember agya kezdett el „dolgozni", de a bejelentést tett követte. Még az elmúlt évben elkészült a miniszteri utasítás, majd a honvédelmi miniszter és a vezérkarfőnök urak aláírásával 23 ország légierejéhez postázásra kerültek a meghívók.

A visszaigazolások aktuális helyzete nyomon követhető a www.repulonap.hu oldalon, így azzal nem kívánok foglalkozni. Egy dolgot azonban el kell, hogy mondjak. A szervezők mindent megtesznek (korábban is mindent elkövettek), hogy minél színvonalasabb repülőprogramot tudjanak összeállítani a közönség számára. A meghívás elfogadására kényszeríteni azonban senkit nem tudnak …

Egy példával illusztrálva a dolgot: hiába küld a Magyar Köztársaság honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar főnöke meghívót a Trinidad és Tobagó-i Légierő számára (szándékosan írtam olyan államot, amely még csak szóba sem került), ha ők válaszra sem méltatják a meghívást, vagy nemes egyszerűséggel lemondják a részvételt, de sikeres rendezvényt kívánnak.

Mint azt bevezetőmben írtam, zajlanak a szervezési mun

1595876146
kák. Ennek egyik állomásaként 2008. május 9.-én Kecskeméten, a Repülőbázison ülésezett a repülőnap Szervezőbizottsága, Dr. Szeredi Péter kabinetfőnök, a bizottság elnöke vezetésével. A megbeszélésen jelen volt Tömböl László mérnök altábornagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka, a Szervezőbizottság elnökhelyettese is.

Vida Károly, a Szervezőbizottság titkára beszámolt az eddig végzett munkákról, a visszaigazolások jelenlegi helyzetéről, majd röviden vázolta a közeljövő feladatait.

Az ezt követő szakterületi beszámolók során többek között elhangzott, hogy több száz szállodai férőhely került lefoglalásra Kecskeméten és Budapesten egyaránt, de talán inkább arról, ami a közvéleményt a leginkább érdekli, nem változnak a jegyárak az előző évi árakhoz képest.

Az MTV Napkelte című műsorában május 6.-án láthattuk a bevezető beszélgetést, ennek nyomán hamarosan indul a repülőnap kommunikációs,- és reklámkampánya, és június elejétől minden olyan helyen, ahol lottószelvényt árusítanak, és a Ticketpro jegyirodák országos hálózatában megvásárolhatóak lesznek a belépőjegyek a rendezvényre.

Megállapítható, hogy a szervezők időarányosan haladnak a számukra meghatározott – nem egyszerű és könnyű – feladatokkal.

Az értekezletet helyszínbejárás követte, amelynek elsődleges célja az volt, hogy megtalálják a legmegfelelőbb helyet, ahová kiállíthatják a Magyar Légierőben szolgált hagyományos,- és sugárhajtású repülőgépeket a Po-2 típustól a Li-2-esen át a MiG-23, Mig-29-ig.

A kiállítás természetesen a Magyar Légierő megalakulásának 70. évfordulója előtt kíván tisztelegni.

Minden jel arra mutat, hogy ez a repülőnap méltó formáját fogja adni a jubileumok megünneplésének, ismét egy emlékezetes élménnyel lesznek gazdagabbak azok, akik 2008. augusztus 16 – 17.-én ellátogatnak Közép-Európa egyik legnagyobb, látványos légi,- és földi haditechnikai bemutatót, színvonalas kiegészítő programokat, mindenre kiterjedő ellátást nyújtó repülőnapjára.