Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ujjé, a ligetben nagyszerű!

Szöveg: Kecskeméti József |  2008. május 13. 8:32

Ha valakinek még nincs programja 18-ra, vasárnapra, akkor gondoljon a Magyar Honvédségre, ugyanis ismét megrendezésre kerül a Városligetben a Magyar Honvédelem Napja, melyen a technikai bemutatók mellett egész napos kulturális és gyerekprogramok várják az érdeklődőket. Az eseménynek különös aktualitást ad, hogy idén 160 éves a Magyar Honvédség.

1992. óta ünnepli az ország a Magyar Honvédelem Napját. Az esemény Buda visszafoglalásának állít emléket, mely 1849. május 21-én volt. Idén az eseménynek különös aktualitást ad, hogy 160 éves a Magyar Honvédség. A május 16-tól 21-ig tartó programsorozat keretében az érdeklődő civileket vasárnap, május 18-án várják a városligeti Nagyréten. A program már reggel 9 órakor kezdetét veszi, amikor is a Hősök terén az MH Központi Zenekara térzenével köszönti az egybegyűlteket. Mivel nem csupán az önfeledt szórakozásról szól az idei program ezt követően először a honvédséget, és a katonákat köszönti a vezérkar.

Persze a pár perces bevezető után már a nagyszabású felvonulásé, és a hagyományok tiszteletéé a főszerep, hiszen huszárok, hagyományőrzők, és a díszelgők vonulnak fel. S bár minden bizonnyal már ez a program is látványos és felemelő lesz, a nagyközönség számára az igazi örömünnep ezt követően kezdődik a városligeti Nagyréten. Lesz hagyományőrző futás, a hagyományőrző huszárok pedig folyamatosan „járőröznek" majd. S tegye szívére a kezét: ki az, akit nem nyűgöz le a zsinóros mentében, feszes elegánsan lovagló huszárok látványa?

S bár a meglett családapákra is gondoltak a szervezők (hiszen lesz majorette bemutató is) az esemény elsősorban a harci képességekről szól. A kavalkádban így kiemelt szerepe lesz a harcművészeti bemutatóknak. S mivel a honvédelem – sajnos – nem csak a dicsőségről szól, hanem a fájdalomról és az áldozatokról, valószínűleg izgalmas lesz a Magyar Vöröskereszt szimulációs bemutatója is. De, hogy ne csak a katonaviselt, vagy gyerekkorukban a számháborút képzeletben valódi ütközetnek megélt fiúk és férfiak érezzék jól magukat, a gyerekeket is állandó programokkal várják a Nagyréten. Lesz arcfestés, lufihajtogatás, bohóc-show, s még számtalan program.

Ám valószínűleg az apáikat inkább a haditechnikai bemutató köti majd le. Felsorakoznak a különböző harcijárművek, s az érdeklődök megismerkedhetnek a különféle kézifegyverekkel is. Valószínűleg a legnagyobb felhajtás (szó szerint) a helikopter-bemutatót övezi majd. S ha valaki kedvet kapott mindezek után ahhoz, hogy a hazát szolgálja, a toborzósátraknál akár helyben is megtudhatják, hogy jelentkezhetnek honvédnek, elvégre most jó lenni katonának…