Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gyerektábor a katolikus parókia udvarán

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. július 14. 20:36

H etedik alkalommal szervezett gyerektábort a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkész Szolgálata a Katolikus Tábori Püspökség kezdeményezésére Zalaváron . A táborba az ország minden részéből érkeztek a fiatalok, akik kirándulások sorozata révén ismerhették meg a Nyugat-Dunántúl nevezetességeit és a Kis-Balaton természeti szépségeit.

A falu katolikus temploma mellett felállított táborban reggel fél kilenckor egyetlen gyereket sem lehet már találni. A Kis-Balatont bemutató kirándulás már nyolc órakor elkezdődött, a gyerekek „katonás" pontossággal vettek ezen részt. A táborban csak azok a segítők voltak jelen, akik a nap egyik fő programját, az ebédeltetést készítették elő.

A tábort felügyelő Fejér Ádám főhadnaggyal a nyaraló gyerekek programjairól és a tábor életéről beszélgetünk. A főhadnagy elmondta: a táborban jelenleg huszonkilenc gyerek lakik. Ez az első hét az úgynevezett „kezdők hete", ami azt jelenti, hogy a gyerekek először vannak itt ebben a táborban. Ennek megfelelően alakították ki a programjaikat, azt szeretnének, hogy a messziről érkezett gyerekek minél többet láthassanak a Nyugat-Dunántúl nevezetességeiből és a környező térség természeti szépségeiből.

1595904618
 

A teljesség igénye nélkül néhány programot kiemelt: az elmúlt napokban meglátogatták Keszthelyen a Balaton Múzeumot, a Vörs községben lévő tűzoltómúzeumot, Balatonszárszón a József Attila emlékházat, Somogytúron a Kunffy Emlékházat, Somogyváron a Szent László emlékhelyet. Igyekeznek minden napra olyan programokat találni, ami érdekes és ezért leköti a gyerekeket. A táborlakók a mai napon éppen a Kis-Balaton természetrajzával ismerkednek és tíz óra után a Kányavári szigeten lehet majd velük találkozni. Minden nap délután az egyik fő program Balatonberényben van, ahol a fiatalok a Balaton vízében moshatják le magukról a kirándulások porait, és este a vacsorát követően még a megmaradt plusz energiákat a focival, csocsóval vagy asztalitenisszel tudják végleg elfogyasztani. Akik szeretik az egyéb versenyeket, esténként azok is bőven válogathatnak. Hagyományosan az utolsó napon rendezik meg a vers- és katona-nóta versenyt minden esetben a templomban, mert a környezet hangulata különösen emlékezetessé tudja tenni a versengést.

Fejér főhadnagy elmondta még: egy csoportban hét – nyolc gyerek van katonavezetőkkel, akik minden programra elkísérik a fiatalokat és figyelik a gyerekek mozgását. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemről több hallgató is jelen van a táborban, ők konkrét feladatokkal nagyon hasznosan segítik a gyerekek mindennapi életét. A csoportok között folyamatosan különböző vetélkedőket, versenyeket rendeznek. A legalapvetőbb a „sátorrend" verseny, amit a tábor vezetése reggelente a kivonulás előtt megnéz és értékel. A versenyek állását a gyerekek nyomon követhetik a tábor híradó tábláján. Az ébresztőt követően minden nap egy kis reggeli torna következik, így akarják az álmosságot kitörölni a gyerekek szeméből. A fiatalok napi háromszori étkezést kapnak, ebből délben mindig meleg, kétfogásos ételt ehetnek. A táborban az étkezéseknél alapszabály az, hogy mindenki annyit kérjen és azt, amit meg tud enni.

A következő csoport vasárnap érkezik, ez  már az úgynevezett „haladó" csoport. Itt olyan gyerekek vannak, akik már legalább egyszer voltak a táborban és az életkor tizennégy év fölött van. Ebben az évben a haladókhoz negyvenkilenc fiatalt várnak. A programjuk is eltér a kezdőkétől. Egyben hasonlít, nekik is sok kirándulásuk lesz, többek között Sárvárra a Nádasy várba, Pápa Bázis Repülőtérre, Balatonedericsre a "Csodabogyós barlangokba". Ezen kívül megismerkednek egy túra keretében a Kis-Balaton élővilágának „éjszakai" életével is. Már hagyomány az, hogy a táborozók a természetvédelmet nem csak elméletben ismerik meg, hanem egy kicsit gyakorolják is. A tájvédelem érdekében egy délelőttön szemétszedéssel segítik a Kis-Balaton szépségének a megőrzését. Természetesen ehhez megfelelő kesztyűket, egyéb védőeszközöket és felnőtt segítőket kapnak. Ezzel szeretnék a táborlakók megköszönni a tájvédelmi körzetben dolgozóknak azt a munkát, amit a táj és az élővilág bemutatásával értük tesznek.

1595904618
 

A fiatalokat szállító busszal a megadott helyen, a Kányavári szigeten találkoztunk. A csoportot a tábor vezetője, Takács Tamás alezredes terelgette. A buszról történő leszállást követően a csoportoknak a szigeten lévő tanösvényen kellett végigmenniük úgy, hogy közben a táblákat tanulmányozták, mert ezekből az ismeretekből is voltak kérdések a túrát lezáró tesztben. A tesztet visszaérkezéskor kellett kitölteniük és leadniuk a táborvezetőnek.

Takács alezredes elmondta: a táborban dolgozók nagyon odafigyelnek a gyerekekre, ha már valaki egy kicsit is elvonultan és furcsán viselkedik, rögtön megpróbálják megtudni ennek az okát. Annyira odafigyelnek a gyerekekre, hogy akik itt élik meg a születésnapjukat, természetesen tortával köszöntik meg. Különös gonddal szervezték meg a gyerekek étkeztetését és az egészségügyi ellátását. Már a tábor előtt felvették a kapcsolatot a keszthelyi kórházzal és ha bármilyen probléma lenne, a gyerekeket azonnal fogadnának. A programokat is úgy állították össze, hogy ne legyen idejük a gyerekeknek arra, hogy unatkozzanak. Ehhez már megfelelő tapasztalatokkal rendelkeznek, mert a tábor végén mindig igyekeznek megtudni, mi volt a jó és mi volt az, ami nem tetszett nekik a kirándulásokon. Többek között ennek a munkának az eredménye az, hogy van olyan fiatal, aki a táborba már az ötödik alakalommal jön el, sőt, olyan fiatal lány is, aki az érettségit követően eltökélten megcélozta a katonai hivatást. A tábor életének szervezésében nagyon sokat segítenek a hallgatók. Ez számukra is egy igazi „szakmai gyakorlat", mert a táborban a nap huszonnégy órájában nagyon jó pedagógusnak kell lenniük, azaz együtt kell tudni élniük és gondolkodniuk a gyerekekkel.

1595904619
1595904619
1595904619