Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadtudományi Társaság: megújuló tevékenység

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. február 24. 15:09

Megőrizve hagyományait, folytatva a jövőt szolgáló tudományos törekvéseit munkálkodik tovább a Magyar Hadtudományi Társaság a hadtudományok érdekében, s ennek jegyében építi kapcsolatait a tudományos társszervezetekkel, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel, figyelembe véve a civil szféra változásait – hangzott el a társaság február 24-én, pénteken megrendezett idei küldöttgyűlésén.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti kampuszának dísztermében rendezte meg éves küldöttgyűlését február 24-én, pénteken a Magyar Hadtudományi Társaság (MHTT). A résztvevőket Király László levezető elnök köszöntötte, majd megemlékeztek az MHTT örökös tagjáról, a közelmúltban elhunyt dr. Móricz Lajos nyugállományú ezredesről.

Ezt követően dr. Nagy László, az MHTT elnöke fűzött szóbeli kiegészítéseket a sokrétű, széles körű tudományos tevékenységet folytató társaság 2011-ben végzett munkájáról szóló beszámolóhoz, illetve az idei munkatervhez. Ennek kapcsán – többek között – szólt a Honvédelmi Minisztérium Humánpolitikai Főosztályával kialakítandó megújuló együttműködésről, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel (NKE) való kapcsolatfelvételükről.

Az elnök beszélt a jövőre fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Kiss Károly Hadtudományi Klubról, a „Mindenki hadtudománya" előadássorozat sikeréről, az MHTT dél-dunántúli tagozatának tanulmánykötetéről, amely a „Hadtörténeti esték" anyagaiból készült, ily módon – csekély költséggel – népszerűsítve a hadtudományokat s a honvédelmet.

A rendezvény – 2005 óta immár hagyományosan – elismerések átadásával folytatódott, majd Király László megnyitotta a beszámoló, valamint a munkaterv feletti eszmecserét. Elsőként dr. Szenes Zoltán nyugállományú vezérezredes, a Magyar Tudományos Akadémia Hadtudományi Bizottságának (MTA HTB) elnöke beszélt a hadtudományi együttműködések jelentőségéről, valamint arról, hogy a Hadtudományi Doktori Iskola új vezetője – prof. dr. Padányi József lemondása után – dr. Csikány Tamás lett.

A bizottsági elnök szólt arról is, hogy az MTA a Honvéd Vezérkar és a Zrínyi Média koordinálásával megújítja a katonai helyesírási szótárt.

Ezt követően több, a hadtudományi társaság tevékenységével, szervezetével kapcsolatos kérdés került terítékre. Így például felvetődött a szakosztályi titkárok rendszeres összehívása és eszmecseréje, valamint egy Móricz Lajosról elnevezendő díj alapítása.

A közhasznúsági jelentés, az ez évi pénzügyi terv, a felügyelő és az etikai bizottság beszámolóinak elfogadása mellett – a társaság mindennapi működésében fontos szerepet játszó – új gazdasági elnökhelyettest is választott a küldöttgyűlés Gáspár Tamás alezredes, a védelemgazdasági és logisztikai szakosztály elnökségi tagjának személyében. Elődje, dr. Fodor Péter ezredes a HM Pénzügyi és Közgazdasági Hivatal élére kapott kinevezést.

Fotó: Tóth László