Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyomány született

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. június 5. 12:26

Második alkalommal foglalták el különböző történelmi korok hagyományőrzői és a Magyar Honvédség katonái a kétszáz éves Orczy-parkot, hogy a honfoglalástól kezdve napjainkig mutassák be történelmi korszakaink katonai hagyományait. A hagyományőrző katonai tábor május tizenharmadikán – pénteken – este várta az érdeklődőket, azonban az esemény fő napja, a végzős tisztjelöltek felvonulása és a csapatzászló-adományozás szombatra esett.

A nagyszabású rendezvény Józsefváros egyik legizgalmasabb kulturális és történelmi örökségéhez, a Ludovika Akadémiához, illetve az úgynevezett Száznapos Ünnepséghez kapcsolódik, amely évszázados hagyományokra nyúlik vissza. Május 14-én – szombaton – reggel újra pattogó vezényszavak hangzottak el a magyar katonai elitképzés helyszínén, az Orczy-kertben. Ezen a napon kezdődött meg a Száznapos Ünnepség, amely az augusztus 20-i tisztavatást megelőző száz napot öleli fel, főszereplői pedig a negyedik évfolyamos honvédtiszt-jelöltek.

2011-ben mindez különleges erővel bír, hiszen idén február 1-jével alakult meg hivatalosan az MH Ludovika Zászlóalj, amely a fesztiválon mutatkozott be. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem korábbi tisztjelölt-hallgatói így új jogállást kaptak, honvédtiszt-jelöltekké váltak, és a Magyar Honvédség tényleges katonai állományába, a Honvéd Vezérkar főnökének alárendeltségébe kerültek.

A parkba folyamatosan érkezőket a Nemzetvédelmi Egyetem hallgatói fogadták, majd a vendégsereg figyelme a századonként felsorakozó honvédtiszt-jelöltekre irányult. Az ünnepélyes csendet a Himnusz törte meg, amelyet mindenki egy emberként énekelt.

„Ma zászlószentelésre jöttünk össze" – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután köszöntötte a dísztribün előtt felsorakozott végzősöket. Ahogy fogalmazott: a csapatzászló értékét mindig egy közösség adja, melyet a honvédeknek az életükkel kell szolgálni, akár békében, akár háborúban.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin június 10-én megjelenő számában!)