Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Gates: a kudarc lenne a legköltségesebb

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 5. 14:30

A háború költsége nem határozhatja meg, mennyi amerikai katonát vonjanak ki első ütemben Afganisztánból – vélte június 4-én, szombaton Robert Gates amerikai védelmi miniszter, aki utolsó hivatalos látogatására érkezett az ázsiai országba, távozása és a júliusban kezdődő csapatkivonás előtt. Amerikai vezetők és törvényhozók nemrégiben úgy vélték, hogy az afganisztáni háború költségét alapvetően figyelembe kell venni a csapatkivonás ütemének meghatározásakor, amit Gates elutasított.

„Úgy vélem, ha már elköteleztük magunkat, a sikert kell mindenekelőtt szem előtt tartani. A legdrágább a kudarc lenne" – mondta a miniszter újságíróknak a repülőgépen úton Szingapúrból Kabulba. Hozzátette: ez nem zárja ki a stratégia kiigazítását, de a legfontosabb cél a misszió sikere.

Gates, aki június végén távozik posztjáról, közölte: a tálibokra gyakorolt katonai nyomás javíthatja a politikai megbékélési tárgyalások esélyét.

Gates várhatóan találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel, több afgán és amerikai vezetővel, és látogatást tesz az ország déli és keleti részében állomásozó amerikai egységeknél.

2009 végén Barack Obama amerikai elnök bejelentette, hogy 30 ezer fővel erősítik meg az afganisztáni csapatokat, s ugyanakkor kötelezte magát, hogy 2011 júliusában megkezdik a csapatok egy részének kivonását. A kivonás mértékét nem közölték.

Jelenleg 90 ezer amerikai katona tartózkodik Afganisztánban a NATO-parancsnokság alatt szolgáló 130 ezer fős nemzetközi biztonsági erő kötelékében. Az afganisztáni háború évente 120 milliárd dollárjába kerül az Egyesült Államoknak.