Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Hagyományaink irányt mutatnak a jövőre nézve”

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. augusztus 7. 13:39

Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a tizenegyedik Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatót Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton. A kezdeti ködös időjárás után délelőtt már felszállhattak az első repülőgépek.

„Száz éves a civil és a katonai géprepülés: száz évvel ezelőtt az első magyar fiatal tiszt, Petróczy István százados a levegőbe repült, egy akkor kissé törékeny géppel – repülése nem volt bátortalan és kockázatmentes. Elsőként ő nyitotta meg a magyar katonai repülés történetét", kezdte beszédében az államtitkár, aki kiemelte: idén több kerek évforduló is okot ad okot az ünneplésre, hiszen a 100 éves jubileumok mellett harminc évvel ezelőtt, 1980-ban az első űrhajós, Farkas Bertalan az űrbe repülhetett. „Meggyőződéssel vallom, hogy mai pilótáink méltók elődeikhez", tette hozzá Simicskó István.

Kifejtette: a Kecskeméti Repülőnap túlmutat a puszta látványosságon. „Ilyenkor pilótáink felkészültségét tapasztalhatjuk meg, de e rendezvényen a pilóták önmagukat is megismerik, hiszen komoly próbatételnek vannak kitéve – az önismereten keresztül vezet az út az önbecsüléshez, és ezen keresztül vezet az út más nemzetek pilótáinak megismeréséhez. Különböző hadi kultúrák között barátság alakul ki, a barátság pedig a biztonság záloga és alapja", mondta az államtitkár. Hozzátette: mikor kitárulnak a katonai objektumok, laktanyák kapui, ahová több ezren látogatnak el, egyben azt is jelenti, hogy a civileket érdekli a katonaélet, és a Magyar Honvédség. „Mindig örömmel támogatom azokat a kezdeményezéseket, melyek során kinyitják a laktanyák kapuit, és láthatják a civilek, hogy a katonák hogyan élnek s mire képesek. Ezen keresztül vezet az út ahhoz, hogy a honvédelem nemzeti ügy legyen", mondta az államtitkár. Végül leszögezte: a bemutató a magyarok és szövetségeseink biztonságáról egyaránt szól.

 

A megnyitót követően Simicskó István megtekintette a Magyar Honvédség 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóaljának katonai közelharc bemutatóját, majd látogatást tett a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság alárendelt alakulatainak statikus bemutatóinál. A Kecskeméti Repülőnapon ezt követően a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által megrendezett „A 100 éves magyar katonai repülés kezdeti évei" című kiállítás keretein belül tartottak sajtótájékoztatót, melyen az államtitkár elmondta: a tárlaton nemcsak modern repülőgépeket tekinthetnek meg az érdeklődők, de láthatóak azok a magyar katonai hagyományok is, melyre a mai modern légierőt és a modern honvédséget fel lehet építeni. „Hagyományaink irányt mutatnak a jövőre nézve. A példaértékű pilóták, akik az első világháborúban teljesítették szolgálatukat, erőt adnak a mai kor pilótáinak is", mondta az államtitkár, majd kiemelte: a rendezvényre 22 országból érkeztek vendégek.

Benkő Tibor altábornagy, a Honvédelmi Minisztérium Honvéd Vezérkar főnöke a sajtótájékoztatón hozzátette: a rendezvény légi bemutatóra épül, ám a légi bázison a Magyar Honvédség mindkét haderő nemében teljes felszerelését, technikai eszközeit és katonáit is megismerhetik a látogatók.

Kilián Nándor dandártábornok, a Kecskeméti Repülőnap repülési igazgatója a rossz időjárási viszonyokkal kapcsolatban elmondta: a szombat folyamán a kezdeti rossz időjárás ellenére is számos repülő program várja az érdeklődőket.

Fotók: Galovtsik Gábor