Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas túlerő fojtotta vérbe a forradalmat

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 4. 11:24

54 évvel ezelőtt, 1956. november 4-én indult meg a szovjet támadás a magyar forradalom leverésére. A Forgószél-hadműveletben részt vevő katonai egységek túlerejével szemben a felkelőknek nem volt esélyük külső segítség nélkül, a megszállóknak mégis tovább tartott ellenőrzés alá vonni Magyarország nagyvárosait, mint azt előzetesen hitték.

„Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak a fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes, demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van", mondta 1956. november 4-én Nagy Imre, a Magyar Népköztársaság minisztertanácsának elnöke a forradalmat leverő szovjet csapatok bevonulását bejelentő híres rádióbeszédében. Ugyanakkor november 4-én a magyar és a szovjet reguláris csapatok inkább csak szórványosan csaptak össze, a megszállókkal elsősorban a Nemzetőrség tagjai és a forradalomban korábban is részt vett felkelőcsapatok bocsátkoztak harcokba, mivel a katonáknak senki sem adott parancsot az egyértelmű ellenállásra.

1595909458
A szovjet vezetés annak tudatában indította meg a Forgószél-hadművelet nevű offenzívát, hogy a szuezi válság által lekötött Egyesült Államok és nyugati szövetségesei nem avatkoznak majd be az eseményekbe. Előző nap, november 3-án az Országházban a szovjet delegáció még a csapatok kivonásáról tárgyalt Maléter Pál honvédelmi miniszterrel és küldöttségével, majd megállapodtak, hogy az egyeztetéseket az esti órákban és másnap Tökölön, a szovjet parancsnokságon folytatják. Miután azonban a megnevezett időpontban Maléter és társai megérkeztek Tökölre, még az érdemi megbeszélések kezdete előtt letartóztatta őket a KGB.

November 4-én reggel, 5 órakor egy Ungvárról sugárzott Nyílt levél a dolgozó magyar néphez című rádióközleményben a szovjet támogatású ellenkormány megalakulását jelentette be Münnich Ferenc, kiemelve, hogy Apró Antal miniszterelnök-helyettessel és Kádár János állam-miniszterrel együtt, kilépett Nagy Imre kormányából. A Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány ilyetén zászlóbontását követően hangzott el Nagy Imre beszéde a Szabad Kossuth Rádióban. Ekkorra azonban a szovjet csapatok már körbezárták Budapestet, majd be is vonultak a fővárosba: a harcok a budaörsi laktanyánál kezdődtek, de kora reggel már gyakorlatilag mindenütt összecsapások zajlottak. Az Országházat védő magyar egységek reggel 8 órakor adták meg magukat, miután látták, hogy a túlerővel szemben esélyük sincs megvédelmezni a törvényhozás épületét. A déli órákban már szovjet kézen volt a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium és a rádió épülete is. A kormánytagok, így Nagy Imre is a jugoszláv nagykövetségen kaptak menedéket.

1595909458
Habár a megszállók kijárási tilalmat rendeltek el a város területén, az ellenállás nem lankadt: bizonyára nagy szerepe volt ebben annak is, hogy a tankok a polgári célpontokat sem kímélték, és a lakóépületeket is folyamatosan ágyúzták. A többnyire egyébként is csak szervezetlen ellenállást tanúsító hivatásos magyar katonai alakulatokat a szovjetek a nap végére lefegyverezték. Az ellenállás ennek ellenére jóval keményebb diónak bizonyult, mint ahogy arra a megszállók felkészülhettek volna: Budapesten és vidéken egyaránt csak november 6-ára sikerült megtörni a felkelőket. A fővárosban a Józsefvárosban, a Ferencvárosban, Kőbányán, Óbudán és a Széna tér vonzáskörzetében zajlottak ezekben a napokban különösen kemény harcok. Az utolsó fővárosi – csepeli – ellenállók csoportjait csak november 11-én tudták felszámolni a szovjetek.
1595909458
Kádár János és szovjet támogatású kormánya november 7-én tért vissza Budapestre, az azt megelőző napokban hathatós moszkvai asszisztálás mellett Szolnokon készítették elő hatalomba lépésüket. Kádár november 11-én, a csepeli ellenállók megtörését követően levertnek nyilvánította a felkelést. Ezzel szinte egyidejűleg a Nagy Imre vezette kabinetet hivatalosan is elmozdították a hatalomból, és megalakult a Kádár-kormány. A harcok színhelye innentől kezdve áttevődött a tárgyalóasztalokhoz: a munkástanácsok továbbra is kitartottak a forradalom követelései mellett, egészen addig, míg vezetőiket néhány hét után le nem tartóztatták, véget vetve ezzel minden szervezett ellenállásnak. Nagy Imrét november 21-én a büntetlenség ígérete mellett kicsalták a jugoszláv követségről, majd az ígéreteket megszegve elrabolták és időlegesen Romániába integrálták.

A forradalom kitörésének, majd leverésének évfordulóján több városban is megmozdulásokra, majd sortüzekre került sor. December első napjaiban a Kádár-kormány ellenforradalomnak minősítette a történteket, majd megkezdődött a megtorlás, melynek a következő évek során több százan estek áldozatul, és tízezrek kerültek börtönbe, illetve internálásra.