Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Régi ízek harcában…

Szöveg: Vastagh László |  2010. november 4. 11:02

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg október utolsó hétvégéjén Békéscsabán a régió legnagyobb szakmai és szórakoztató eseményét a Csabai Kolbászfesztivált, amely a nagy siker mellett kiemelkedő látogatottsággal zárult.

Napjainkig fennmaradt, elevenen élő és vonzó hagyományok jelentik az alapját a fesztiválnak, mely a csabai kolbász készítését, a disznótoros hagyományokat, a város és vidéke szlovák valamint magyar közösségi ünnepeit, gasztronómiai hagyományait helyezi a középpontba.

A fesztivál nemzetközi és hazai vonatkozásokban is az egyik legjelentősebb, turisztikai vonzerőt jelentő gasztronómiai

1595909457
rendezvény lett, a maga 150-200 ezer látogatójával, széles kínálatot jelentő programjával és kiegészítő rendezvényeivel.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a kolbászfesztivál keretein belül rendezték meg az élelmiszer-ipari és mezőgazdasági, valamint a turisztikai kiállítást. A magas látogatottságnak, a standokon történő kóstoltatásoknak és az értékesítési lehetőségnek köszönhetően a résztvevő kiállítók valamint termékeik ismertségének növelését kiválóan segítette a kiállítás. A szakkiállítások mellett általános kiállítás is társult a rendezvényhez, amely a nagyközönség számára kínált széles választékot a legkülönbözőbb fogyasztási cikkekből, a lakosságot érintő szolgáltatásokból.

Ezt felismerve már az első fesztivál óta jelen lévő Magyar Honvédség is bemutatta az ország biztonságát garantáló képességeit, elsősorban a kelet-magyarországi hadkiegészítő parancsnokság toborzóinak közreműködésével. A katonazene hagyományait pedig a hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar képviselte.
Az egyre szűkülő tér miatt az idén nem volt lehetőség élő bemutatókra, de a rengeteg érdeklődő a toborzó sátorban elhelyezett repülőgép szimulátoron szerzett élmény mellé felvilágosítást kapott a haderőről, a toborzók válaszoltak kérdéseikre és a Zrínyi Kiadó által készített különböző tájékoztató anyagokat (leporellókat, havilapokat), illetve a csapathagyományok sorozat keretében megjelent alakulattörténeti könyveket is elvihették magukkal.

1595909457
Nemcsak megtekinthették, de fel is próbálhatták a katonai felszereléseket, szét- és összeszerelhették a kézi fegyvereket, sőt a vállalkozó szelleműek kipróbálhatták a batonyai lövészklub air soft fegyvereit számítógéppel szimulált „éles" helyzetekben, céltáblára és fegyverrel támadó célpontokra is. Míg a fiatalok – lányok és fiúk – elsősorban a katonai szolgálatvállalás feltételeiről, mint továbbtanulási, illetve munkavállalási lehetőségről, az alakulatokról, illetve a pilótaképzésről érdeklődtek, addig az idősebbek általános érdeklődéseiken felül a katonaélményeiket felidéző nosztalgiázásokba bocsátkoztak az egyenruha láttán.

Meglepetésként szolgált, hogy többségében a régióban élő érdeklődő mellett sokan érkeztek Zala-, Somogy-, Tolna-, Győr-Sopron-, Heves-, és Szolnok megyéből is.
A húselőállítás és feldolgozás teljes vertikumát bemutató fesztivál kiemelkedő eseménye a kolbászkészítő verseny volt, amelyre 400 csapat nevezett be. Az érdeklődésre jellemző az ötfős csapatok évek óta növekvő száma. A jelentkezést pedig hetekkel a fesztivál kezdete előtt már lezárták. A sportcsarnok küzdőterén valamint a hatalmas sátrakban számos minisztérium, önkormányzati hivatal, állami intézmény, magáncég, sportegyesület, baráti társaság, külföldi testvértelepülések, nagykövetségek, szomszéd- skandináv- dél, nyugat és kelet-európai és több tengerentúli csapat gyúrta a húst, mérte össze kolbászkészítő tudományát, közöttük a kelet-magyarországi toborzók is. Bár a katonacsapatok között nem hirdettek külön versenyt, mégis szlovák, román, szerb, osztrák, szlovén és lengyel csapatok is érkeztek, de ott volt a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ többnemzeti csapata is dr. Thomas Harbaum (Bundeswehr) orvos ezredes, igazgatóhelyettes, valamint dr. Kopcsó István orvos ezredes, igazgató vezetésével.

A megmérettetést négy óra időtartamra limitálta a rendezőség. A kolbászkészítés (10 kg hús, saját felszerelés és

1595909457
fűszerek) „versenylázában" a csapatok között kialakult baráti beszélgetések, kölcsönös ízlelgetések, pálinkakortyolgatás közepette, a közönség jobb tájékoztatása érdekében a közismert személyek bemutatása során katonacsapataink különleges, de egységes megjelenése hamar a helyi, illetve a külföldi média érdeklődésének középpontjába került. Így hírük átlépte nem csak a megye-, de az ország határát is. A kihangosított interjúkból pedig a jelenlévőkön kívül a szélesebb közvélemény is képet kapott fontos, közszolgálati munkájukba.
A csabai kolbász kritériuma nem elsősorban gyártási helyében, hanem mindenekfelett készítési módjában, összetételében, fűszerezésében, egyszóval: karakterében, jellegzetességében rejlik.

Csabai kolbász készíthető az ország, vagy a világ bármely más részében is, ha az a csabai kolbász feltételeinek mindenben megfelel. Tudtuk a csabai kolbász jellegét is sokféle tényező befolyásolja, így ahány csabai ház, annyiféle kolbász, mégis vannak oly alaptulajdonságok, amelyek minden csabai kolbásztól egyformán megkövetelhetők.

A katonacsapatok ezen a versenyen lecsúsztak a dobogóról, mert a kolbászkészítésre vonatkozó szabványok, és a hagyományos házi szokások figyelembe vételével a minősítést végző szakmai és társadalmi zsűri szerint nem sikerült régi ízben maradandót alkotniuk, hiába készítettek kétféle NATO-kompatibilis csabai kolbászt…

További képekért kattintson galériánkra!

Fotó: A szerző felvételei