Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazánkba érkezett Afganisztán elnöke

Szöveg: honvedelem.hu/MTI |  2008. április 4. 9:05

Sólyom László köztársasági elnök meghívására a mai napon hazánkba érkezett Hamid Karzai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnöke. Az afgán állami vezető találkozik Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, illetve a Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium vezetőivel is.

A köztársasági elnök meghívó levelét dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter tavaly őszi afganisztáni látogatásakor személyesen adta át Karzainak, aki elfogadta a meghívást, és ígéretet tett rá, hogy az év első felében hazánkba látogat.

Az afgán elnök az elmúlt napokban látogatást tett a bukaresti NATO-csúcson, ahol többek közt találkozott a NATO-főtitkárral is. Természetesen a csúcs egyik fő témája volt az afganisztáni katonai jelenlét megerősítése, fokozása, illetve a ország békéjének megteremtése, melyért jelenleg is több ezer szövetséges katona harcol a távoli országban.

Az afgán államfőt ma délelőtt katonai tiszteletadással fogadják a Szent György téren, majd négyszemközti megbeszélést folytat Sólyom László köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.
A két államfő plenáris tárgyalását követően Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke ad díszebédet a Parlamentben, majd Hamid Karzai köztársasági elnök megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök Terén.

A magas rangú vendég még az este találkozik és megbeszélést folytat Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, illetve a NATO-csúcsról addigra visszaérkező Göncz Kinga külügyminiszterrel és dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszterrel is.

Karzai elnök látogatása egyben egy gesztus és köszönet a két ország közötti együttműködés kifejezésére. Szekeres Imre legutóbbi afganisztáni látogatásakor is igen elismerően nyilatkozott az elnök a magyar katonák által végzett tevékenységről, ami az idei évben olyan fontos feladatokkal is kibővül mint például a kabuli repülőtér katonai irányítása.

A két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételére 1957-ben került sor nagyköveti szinten, Kabulban 1991-ig működött magyar nagykövetség.

A kétoldalú kapcsolatok újraindításához a feltételeket a tálib rendszer 2001. novemberi megdöntése teremtette meg, magyar részről történő kezdeményezéseként került sor iszlámábadi nagykövetünk kabuli akkreditálására, aki 2003. április 16-án adta át megbízólevelét Hamid Karzai elnöknek.

Új alapokra helyezett kétoldalú kapcsolatainkat az afgán újjáépítésben való részvételünk határozza meg, a 2002-es tokiói konferencián Magyarország 1 millió dollár értékű felajánlást tett a terrorizmus elleni harc elősegítése érdekében. Magyarország 2002 januárja óta részt vesz az ISAF (Nemzetközi Biztonság-Elősegítő Erő) tevékenységében.