Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helikopterek pilótáit és technikusait tanítják

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. december 19. 19:16

Missziókba induló katonáktól köszöntek el ünnepélyes keretek közt december 19-én, hétfőn az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Az MH Légi Kiképzési Támogató Csoport (Air Mentor Team – AMT) hatodik váltása december végén, az MH Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport (Air Advisory Team – AAT) második váltása pedig január első napjaiban kezdi meg az afganisztáni szolgálatot.

Katonatársaik, barátaik, családtagjaik búcsúztatták az Afganisztánba induló MH Légi Kiképzési Támogató Csoport hatodik, és az MH Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport második váltásának a tagjait Szolnokon.

1595928981
A kibocsátó ünnepségen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese, Varga Csaba dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke és Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka köszönt el a külszolgálatra indulóktól.

Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke üdvözletét a missziók tagjainak Orosz Zoltán altábornagy tolmácsolta.

„A magyar katonák munkájáról mindig elismeréssel szólnak a szövetségeseink. A mérce tehát magas, de ismerve az önök szakmai felkészültségét, elhivatottságát, biztos vagyok benne, hogy a most kiutazásra készülő váltások tagjai is ugyanolyan magas színvonalon hajtják majd végre a feladataikat, mint ahogyan ezt az elődeik tették. Képviseljék méltó módon a hazánkat, a Magyar Honvédséget! Figyeljenek egymása, vigyázzanak magukra, hogy a sikeres misszió után mindenkit erőben, egészségben fogadhassunk majd itthon önöket!" – mondta a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

Az MH Légi Kiképzési Támogató Csoport hatodik váltása tizenkét főből áll, a kontingens parancsnoka Suszter Attila őrnagy. Az afgán légierő (Afgan Air Force – AAF) harci helikopter hajózó állományának elméleti és gyakorlati repülőkiképzését, helikoptereinek csapatszintű üzembentartásával kapcsolatos műszaki tevékenységet mentorálják.

Az MH Mi–17-es Légi Tanácsadó Csoport második váltása nyolcfős, a csoport parancsnoka Balla Tibor őrnagy. Feladatuk az afgán Mi–17-es szállítóhelikopter-személyzet kiképzése, továbbképzése és felkészítése a helikopterek csapatszintű üzemben tartására.

1595928981
 
1595928982
 
1595928982

 
 Fotó: A szerző felvételei