Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba felszólalt a biztonságpolitikai konferencián

Szöveg: kormany.hu |  2011. február 7. 12:15

Magyarország és a Magyar Honvédség széles körű és mély együttműködésre törekszik szövetségeseivel és partnereivel – hangzott el dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter előadásában, amelyet Izraelben tartott a 11. Herzliya biztonságpolitikai konferencián.

Hende Csaba honvédelmi miniszter – három napos, nem hivatalos látogatás során – Izraelben részt vett és beszédet mondott a 11. Herzliya biztonságpolitikai konferencián. A rendezvényen, amelynek keretében szombat este ünnepi beszédet mondott Simon Peresz izraeli államfő – többek között – Izrael és Európa politikai, tudományos és technológiai együttműködésének lehetőségeiről, biztonságpolitikai kérdésekről, a globális terrorizmus veszélyeiről folytattak eszmecserét politikusok, kutatók, meghívott szakemberek.

A magyar honvédelmi miniszter vasárnap este szólalt fel, ahol ugyancsak beszédet mondott Ehud Barak izraeli, Liam Fox brit és dr. Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter is.

Felszólalásában Hende Csaba kijelentette: „elfogadhatatlan számunkra, hogy Európában bármely közösséget, bármely európai polgárt emberi méltóságában sértsenek meg. Ezért a magyar kormány határozottan fellép és a jövőben is fel fog lépni minden antiszemita izgatás, megnyilvánulás ellen. Ebben az ügyben nem ismerünk alkut: a zsidó közösség számíthat ránk."

A függetlenségét visszanyerő magyar állam honvédsége sok tekintetben élen jár a tolerancia terén. 1993-ban kabinetfőnökként magam is dolgozhattam azon a jogszabályon, amely felállította a tábori lelkészi szolgálaton belül a tábori rabbinátus intézményét – hangsúlyozta beszédében Hende Csaba.

A biztonságpolitikai kihívásokról szólva a honvédelmi miniszter az energiabiztonság kihívásaira, a természet és ember által okozott katasztrófákra, a klímaváltozásra, illetve a kiberbiztonsággal kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, Közép-Európa és a Nyugat-Balkán biztonsági helyzetének alakulását alapvetően pozitív változások jellemzik.

Ebben az új biztonsági környezetben Magyarország és a Magyar Honvédség széles körű és mély együttműködésre törekszik szövetségeseivel és partnereivel: legyen a feladat az ország hagyományos értelemben vett katonai védelme, vagy határainkon túli béketámogató és válságkezelő műveletekben való részvétel, a haderőnek önállóan és együttműködésben is képesnek kell lennie műveleti alkalmazásra.

Előadásában Hende Csaba hangsúlyozta: a honvédségnek – lehetősége szerint – egyaránt fel kell készülnie hagyományos és az új típusú fenyegetések elhárításában való közreműködésre. Az egyiptomi eseményekkel kapcsolatban a miniszter reményét fejezte ki, hogy a demokratikus kibontakozás és a térség stabilitása egyaránt érvényesülni fog.

Izraeli látogatása során Hende Csaba Ramallahban informális megbeszélést folytatott palesztin vezetőkkel.