Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hol sírjaik domborulnak…

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. november 21. 19:26

November az emlékezés hónapja, amikor sokan mennek el a temetőkbe és idézik fel elhunyt szeretteink emlékét. Veszprémben, a 25-ös temetői parcellában sétálva feltűnik, hogy nagyon sok sírhely feliratában találhatunk katonai múltra utaló feliratokat, jelképeket. Egymás mellett nyugszanak az egykori bajtársak, iskolatársak, főnökök és beosztottak. 

Kevés olyan település található ma Magyarországon, ahol ilyen
temetkezési szokás van és az elhunyt katonákat egy parcellában temetik
el. A szokás eredetének járt utána a honvedelem.hu. 

1595881836
A Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokságon beszélgetünk Szabó László nyugállományú alezredessel, valamint Vörös Attiláné főelőadóval a téma szakértőivel a katonai kegyeleti szokásokról.

Még a rendszerváltás előtt született egy szóbeli megállapodás a város vezetése és a hadkiegészítő parancsnokság között, hogy a fegyveres erők tagjainak fenntartanak egy temetői parcellát és ezek a szervezetek ide temethetik halottaikat. Ezt a megállapodást 1997-ben írásban is megerősítették és ezzel közös megegyezés született az önkormányzat, a temető gondnokság, a hadkiegészítő parancsnokság, a rendőrség, a tűzoltóság és a polgári védelem között a temetkezések rendjét illetően. A szerződésben kimondták, hogy továbbra is fenntartják a veszprémi fegyveres testületek részére a 25-ös parcellát és ha az betelik, akkor a szerződő felek egyeztetését követően új részt jelölnek ki és nyitnak meg. Ennek ellenében a fegyveres testületek kötelezettségeket vállaltak a számukra kijelölt rész karbantartására.

2002-ben ezt a szerződést megújították, de ebbe már bevonásra került a katasztrófa-védelmi parancsnokság is. A megújított szerződésben rögzítették azt, hogy ha a valamelyik testülethez tartozó személy meghal, csak a hadkiegészítő parancsnokság által kiadott igazolással lehet kérni a 25-ös parcellába történő eltemetését. A megállapodás lehetővé tette azt, hogy közvetlen hozzátartozó esetén kérhetik a kettős sírhely megváltását.

1595881837
A legmagasabb kategória a Magyar Honvédség halottja, amely minősítésnek a kritériumai szigorúan szabályozottak. Egyrészről, az kapja meg ezt a minősítést, aki az aktív katonai szolgálati ideje alatt olyan helytállást tanúsított, ami pozitívan befolyásolta a katonai szolgálati tevékenységet, vagy a honvédség egészének az életét. Másrészt itthon, vagy a missziókban hősi halált halt katonák, a rendfokozattól függetlenül a honvédelmi minisztertől kaphatják meg ezt a besorolást.Ebben az esetben a teljes temetési költséget a honvédség állja, valamint a család jogosult az egy éves évfordulón a síremlékállítására.

Tisztek, tiszthelyettesek halála esetén a hatályos jogszabályban meghatározott összeg áll a család rendelkezésére és ezt tudják temetési költségként a hozzátartozók felhasználni.

A kegyeleti szertartások rendje is pontosan leszabályozott. A Magyar Honvédség halottja esetében temetést központi díszalegységgel és zenekarral szervezik meg.

Más esetben a rendfokozattól függ, hogy milyen nagyságú díszalegység kerül kirendelésre. Tábornokoknál század, tisztek, tiszthelyettesek esetében szakasz erő, de e mellett minden temetési szertartáson a helyszínre viszik a csapatzászlót, az előírt kísérettel. Természetesen ezt is pontosítani szükséges a hozzátartozókkal.

A hivatásos állomány mindegyikének jár a díszsortűz, de ezt egy külön pontként kezelik és egyeztetik a hozzátartozókkal, mert sokan tartózkodnak attól, hogy a szertartásba belevegyék. Vannak, akik nem szeretik a hangos temetést és mint mindent, ezt is tiszteletben kell tartani.