Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A katonai pénzügyeseket ünnepelték

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. november 21. 17:32

Először tartottak ünnepséget a Magyar Honvédség Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökségnél, a katona pénzügyesek tiszteletére. Hivatalosan ez évtől november 16-a, a katona pénzügyesek napja.

Az ünnepségen megjelentek a Magyar Honvédség alakulatainak
parancsnokai, az ügynökség elődszervezetének vezetői, a Honvédelmi
Minisztériumot Dr. Füredi Károly szakállamtitkár képviselte.

A zászlóbehozatalt követően felolvasták a honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök közös levelét. A levélben a miniszter elismeréssel szólt arról a munkáról, amit az ügynökség az elmúlt egy évben végzett. Kiemelte, hogy a pénzügyminiszter által adományozott szalag az ügynökségen dolgozó katonák és polgáriak szakmai elismerését jelenti.

A pénzügyminiszter által adományozott szalagot Dr. Aradi Zsolt a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője kötötte fel a csapatzászlóra.

Az ünnepi beszédében Dr. Füredi Károly, a köszöntő szavak mellett kitért arra, hogy a missziók fenntarthatósága érdekében a következő években is mindent megtesznek azért, hogy a honvédség számára a stabil költségvetés biztosítva legyen. Ám ezen az ünnepen a 2009-es év nehézségeivel nem kívánt foglalkozni.

Sulyok János dandártábornok az MH Közgazdasági és Pénzügyi Ügynökség vezérigazgatója megköszönte a pénzügyminiszter szakmai elismerését és elmondta, hogy ma adják át először az év pénzügyes tisztje és tiszthelyettese kitüntető címeket. Olyan katonai terület a pénzügy, ahol nem lehet látványos dolgokat produkálni, ezért nincsenek a figyelem középpontjában. De amint hibáznak, minden tekintet rájuk irányul, mert az ilyen tévedések az embereket általában negatívan érintik. Szerencsére náluk ez csak ritkán szokott előfordulni.

1595881836

Dr. Aradi Zsolt kifejtette, hogy a katonai munka és a pénzügyesek életszemlélete között rengeted közös pont van, ilyen a bátorság, a becsületesség, a megbízhatóság, a rend, fegyelem tisztelete, az együttműködésre való készség és a csapatmunka. Az általa képviselt minisztérium és a honvédség, képletesen megfogalmazva a lövészárok ellenkező oldalán helyezkedik el, mert ami a honvédségnek bevétel, az nekik kiadás, de amikor a honvédség kifizeti a közterheket annak a ők örülnek, a honvédség nem. Feladatokról röviden annyit lehet elmondani, hogy a költségvetéssel kapcsolatos egyeztetések most folynak. Az országgyűlés nemrégiben fogadta el a költségvetési plafonról szóló törvényt, amelynek komoly kihatásai lesznek az államháztartás jövő évi kiadásaira.

Ezt követően került sor a csapatjelvény első példányának az átadására, majd miniszteri kitüntetéseket és egyéb elismeréseket adtak át az ügynökség állományába tartozóknak. Az ünnepséget követő állófogadáson az elismeréseket átadó Mikita János mk. altábornagy mondott pohárköszöntőt.