Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvéd-drukkerből szerződéses katona!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2008. február 22. 13:32

Szó, ami szó: a Budapesti Honvéd FC új utánpótlás-nevelő intézménye, a Magyar Futball Akadémia és a Honvédelmi Minisztérium megadta a módját a két szervezet közötti támogatási szerződés ünnepélyes aláírásának. Felvezető mérkőzés, bemutató, élő kommentár – a honvedelem.hu helyszíni tudósítása.

Elnézve a magyar futball jelenlegi állapotát, az utánpótlás megfelelő képzése most talán mindennél fontosabb feladat. Szerencsére úgy tűnik, hogy elindult valamilyen pozitív folyamat ezen a vonalon, hiszen – többek között – a népszerű és már eredményeket felmutató Sándor Károly Futballakadémia mellett, immár a „honvédos" Magyar Futball Akadémia is az új tehetségek szellemi és fizikai nevelésén fáradozik.

A fő cél, hogy az akadémia olyan képzett és sokoldalúan felkészített játékosokat neveljen, akik jelentős erősítést és biztos, megfelelő szintű utánpótlást biztosítanak a Budapest Honvéd FC felnőtt labdarúgócsapatának. Ennek érdekében egy többéves programot indítottak, amelynek során a klub által kiválasztott játékosok bentlakásos rendszerben részesülnek iskolai oktatásban és sportági felkészítésben egyaránt. A Bozsik-stadionban található intézményben minden igényt kielégítő ellátásban részesülnek a kiválasztott játékosok. No de hogyan is kerül a csizma az asztalra, azaz mi köti össze a HM-et, a Bp. Honvéddal? Nem értekezve hosszasan a két szervezet múltban gyökeredző
összefonódásáról, majd szétválásáról, elég talán csak annyit
megemlíteni, hogy csaknem egy évvel ezelőtt, 2007. március harmadikán,
Szekeres Imre honvédelmi miniszter adta át a futballistáknak és a
szurkolóknak a felújított Bozsik-stadiont, majd a díszpáholyról
figyelhette, amint a Honvéd, szaknyelven szólva, „egy laza hatost
gurít" a vendég Vác együttesének.

A klub új tulajdonosa, George F. Hemingway nem beszélt a levegőbe akkor, amikor komoly változásokról és tervekről szónokolt. E változások közé tartozik az is, hogy a klub ismét szorosabbra fonja az együttműködést a honvédelmi tárcával, kölcsönösen kihasználva a másik fél által biztosított lehetőségeket.

A folyamat egyik konkrét állomásaként, február 22-én írták alá a bevezetőben említett támogatási szerződést. Persze a hivatalos formaság nem előzhette meg a sportot. Hajdú B. István folyamatos élő közvetítése mellett, dr. Szekeres Imre első labdaérintésével, vette kezdetét az a barátságos mérkőzés, amelyen a HM-Parlament SE vegyes csapata igyekezett legyőzni az alkalomszerűen összeállt médiaválogatottat. Ez végül sikerült: a honvédség által támogatott politika 3-2-re győzött, a kommentátor szerint „folyamatosan támadó, de sosem védekező" média ellen… Az amatőr focisták után, az akadémia profinak nevelt, ifjú labdarúgóinak bemutatóját láthattuk, amelyből kitűnt: a srácok fegyelmezettek, tudnak küzdeni és nincsenek haragban a labdával.

A rendezvény végén a támogatási szerződést Gács Pál, a Bp. Honvéd ügyvezetője és dr. Szekeres Imre írták alá.

A megállapodás értelmében a HM évi 25 millió forinttal támogatja az akadémiát, az intézmény pedig cserébe közreműködik a HM imázsa javításában, illetve a toborzó tevékenység kiszélesítésében. Konkrétan: a Bozsik-stadionban toborzó plakátok lesznek, a Bp. Honvéd utánpótlás csapata évente maximum hat bemutató mérkőzést játszik a toborzás szempontjából kiemelt régiókban, valamint a toborzótisztek meghívást kapnak a klub szurkolói rendezvényeire. A felek közreműködnek továbbá egy a NATO és partnerországok védelmi minisztériumaihoz kötödő, 16 éven aluli (U 16) futballcsapatai számára rendezendő bajnokság létrehozásában. Az aláírók kézjegyükkel hitelesítették azt is, hogy a Bp. Honvéd hazai mérkőzésein a HM mobil toborzópontokat alakíthat ki – amennyiben ez a szurkolók mozgását illetően biztonsági szabályokba nem ütközik.

Így lehet majd valaki Honvéd-drukkerből szerződéses katona…

Fotók: Tóth László