Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédségi ingatlanok önkormányzati tulajdonban

Szöveg: Szűcs László |  2012. január 13. 17:56

„Tatán a katonák otthon érzik magukat!” – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet január 13-án, pénteken délután tartottak a dunántúli város polgármesteri hivatalában az önkormányzat tulajdonába került honvédségi ingatlanokról. A rendezvényen részt vett Sándor Zsolt dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka is.

1595930106
Nemcsak az újságírók, hanem az érintett területen lakók közül is sokan eljöttek arra a sajtótájékoztatóra, amelyet Michl József polgármester, illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter tartott január 13-án, pénteken délután Tatán az önkormányzat tulajdonába került honvédségi ingatlanokról.

Michl József elmondta: a Bacsó Béla úti lakótelep és a Fényes Lakópark melletti közterület önkormányzati tulajdonba vétele hosszú évek küzdelme után valósulhatott meg. A városrész önkormányzati képviselője, Borsó Tibor már 2005-ben kezdeményezte, hogy ezek a területek kerüljenek át az önkormányzat tulajdonába. Ugyanis a lakótelepen élő katonatiszti családok száma fokozatosan csökkent, helyükre civil családok költöztek be, így a képviselő véleménye szerint időszerűvé vált a terület önkormányzati kezelésbe vétele.

A polgármester hozzátette: az önkormányzat első döntését még 2008 januárjában hozta meg a kérdésről: ekkor úgy határoztak, hogy hivatalosan is kérik az államtól az ingatlanok térítésmentes átadását. Az akkori honvédelmi miniszter 2008. szeptember 18-án kelt levelében feltételekkel ugyan, de hozzájárult a térítésmentes átadáshoz.

1595930107
Mindezt hosszú egyeztetési folyamat követte az MNV Zrt.-vel mint az állam képviselőjével – tájékoztatott Michl József, hangsúlyozva: sajnos a 2010-es költségvetésbe az akkori kormány és a parlament nem tervezte be az átadás költségvetési részét, így az nem valósulhatott meg.

„Nagy örömünkre a 2011-es költségvetésbe az új kormány és az új parlament ezt a tételt már belefoglalta. Így a kormány tavaly kérte az önkormányzatot: erősítsük meg igényünket. Aztán az év végére minden feltétel összeállt, minden akadály elhárult, és decemberben a magyar kormány meghozta döntését, amelynek értelmében ezeket az ingatlanokat átveheti a város" – mondta a polgármester.

Az ingatlan-nyilvántartásban egyébként április 30-ig kell átvezetni a tulajdonváltást, onnantól papíron is az önkormányzat tulajdonába kerül e közel hetvenezer négyzetméteres terület, amelyen csaknem nyolcszázan laknak – emelte ki Michl József, hangsúlyozva, hogy természetesen csak a közterületek érintettek a tulajdonváltásban, a lakások továbbra is az ott lakók tulajdonában maradnak.

A városvezető arról is beszélt, hogy a honvédelmi miniszterrel szerencsére gyakran van alkalma személyes egyeztetéseket folytatni, így tovább tudnak lépni több, eddig megoldatlan kérdésben is. Az önkormányzat célja az – szögezte le a polgármester –, hogy a város és a laktanya közötti évtizedes jó kapcsolat még tovább erősödjön, az itt élő katonák ezután is megtalálják számításaikat a városban, szeressenek itt lakni.

1595930107
Hende Csaba megerősítette: vannak még olyan kérdések, amelyekben a továbbiakban is együtt kell működni az önkormányzattal. Keresik a megoldásokat minden problémára, hiszen „Tatán otthon érzik magukat a katonák!" – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

Újságírói kérdésre válaszolva Hende Csaba elmondta: a városban működő helyőrségi klubot üzemeltető nonprofit kft. december 31-ével megszűnt, ugyanakkor a minisztérium  sokkal célszerűbb és hatékonyabb módon képzeli el a helyőrségi klubok fenntartását. Nem kívánják megszüntetni ezeket az intézményeket, sőt abban gondolkodnak, hogy megnyitják azokat a befogadó települések érdeklődő polgárai előtt.

A miniszter kiemelte: a kormány minden helyőrségi klubbal rendelkező település önkormányzatának felajánlja az üzemeltetést. Ám cserébe azt kérik, hogy az önkormányzatok változatlan formában biztosítsák az ott folyó tevékenységet, például a nyugdíjasklubok, szakkörök, egyesületek további működését.

Michl József ehhez a kérdéshez hozzászólva bejelentette: a tatai önkormányzat már jelezte, hogy vállalnák a helyőrségi klub működtetését.

Ugyancsak kérdésre válaszolva Hende Csaba hangsúlyozta: jól ismeri a szomódi helyőrségi lőtérrel kapcsolatos problémákat is, s  többször egyeztetett már róluk a város vezetésével. Megoldási javaslatként felmerült egy erdősáv telepítése, amellyel jelentősen lehetne csökkenteni a lőtér környéki településeket érő zajhatást.

 
1595930107
 
1595930108

 
 Fotó: A szerző felvételei