Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”: Debrecen

Szöveg: Galambos Sándor |  2011. szeptember 6. 20:32

Újabb helyőrségbe látogatott dr. Szarka Gábor. A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke szeptember 6-án, kedden a Debrecenben állomásozó katonai alakulatok állományát tájékoztatta a Magyar Honvédség új humánstratégiájáról. A kabinetfőnököt a cívisvárosba elkísérte Lánczi Judit, a minisztérium humánstratégiai főtanácsadója és Kovács Tamás, a HM humánstratégiai osztályvezetője is.

Megtelt a debreceni Kossuth-laktanya sportcsarnoka kedden délelőtt, sokan voltak kíváncsiak dr. Szarka Gábor előadására. Ők „első kézből" tudhattak meg konkrétumokat a várható jövőjükről, a kidolgozás alatt álló katonai életpályamodellről.

1595924131
A tájékoztató elején a katonáknak dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka, helyőrségparancsnok foglalta össze a Magyar Honvédség tíz évre tervezett humánstratégiájának lényegét, a tervezett előmeneteli lehetőségeket, a változások jelentőségét.

„Ez az új rendszer rólunk szól, mindenkinek újból fel kell építenie a saját karrierjét, amihez egy hozzárendelt életpályát biztosít az elöljáró. Valamennyiünknek egy egységes követelményrendszernek kell majd megfelelnünk, amelynek keretében a legjobbak léphetnek előre" – mondta bevezetőjében Böröndi tábornok.

Szarka Gábor már tájékoztatójának elején hangsúlyozta, hogy most nem az eddigi koncepció módosításáról van szó, hanem egy teljesen új stratégia készül.

Húsz évet kellett várni arra, hogy az európai normáknak megfelelő, de a magyar realitásokat mégis tükröző koncepció készüljön. Persze eddig is volt valami, mert a katonák gondjait, előmenetelüket meg kellett oldani, de ez nem volt egy egységes, áttekinthető rendszer.

1595924131
A kabinetfőnök szerint a mostani tervezet egy tiszta, tervezhető életpályamodellt kínál, amelyen belül mindenki képes lesz eligazodni, ami hasonlít a térképre: látjuk, hogy honnan indulunk, tudjuk, hogy hova akarunk elérni, a segítségével meg tudjuk tervezni a célhoz vezető utat. A megvalósításnak pedig három stabil pillére van: az egyéni felelősségen alapuló előmenetel, a közszolgálati életpályák összekötése és a rendszer átláthatósága, objektivitása.

A debreceni katonák negyven kérdésükre kértek választ a kabinetfőnöktől. Szarka Gábor elmondta, hogy az előzetesen írásban leadott kérdések nagyjából megegyeznek azokkal, amelyeket a korábbi tájékoztatók alkalmával kapott. A stratégiai célokkal mindenki egyetért, az érintettek elsősorban az egyéni gondjaikra várják a választ: meddig és milyen feltételekkel maradhatnak a seregben, milyen lesz az új nyugdíjrendszer, mennyire érezhetik biztonságban a családjukat, milyen anyagi lehetőségekre számíthatnak?

1595924131
Miután a kabinetfőnök válaszolt az előre leadott kérdésekre, következtek az „azonnali kérdések", amelyek tulajdonképpen az előadásban elhangzottak pontosítására irányultak. Felvetődött például, hogy a katonai végzettséget nem igénylő beosztások „polgárosítása" után mi lesz mondjuk a személyügyi tisztekkel. A válasz egyértelmű: visszamennek az eredeti végzettségüknek megfelelő szakterületükre, vagy oldalirányba, a rendfokozatuknak megfelelő beosztásba mozdulhatnak el. A katonáknak fel kell mérniük, hogy mire tartják képesnek önmagukat és mit akarnak elérni a hadseregben. A döntést pedig ezek után mindenkinek saját magának kell majd meghoznia, mert a saját életéért, a karrierje alakításáért mindenki maga a felelős.

A kabinetfőnöki tájékoztató végén Lippai Péter ezredes, a házigazda dandár megbízott parancsnokhelyettese egy katonaberkekben igencsak újszerű javaslattal állt elő: a beosztottaknak is legyen lehetőségük a közvetlen parancsnokaik munkáját értékelni, ezt az értékelést pedig vegyék figyelembe az érintett parancsnok előmenetelének a tervezésekor! Szarka Gábor elgondolkodtatónak nevezte ezt a számára teljesen új felvetést, mint mondta: elviekben nincs kifogása egy ilyen javaslat ellen, de humánpolitikai szempontból meg kell vizsgálni, hogy egy ilyen „alulról jövő" minősítés mennyire kivitelezhető.

Fotó: A szerző felvételei