Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Humánstratégiai „road-show”

Szöveg: Szabó Béla |  2011. augusztus 31. 17:41

Dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke augusztus 31-én, szerdán, Szolnokon, az ország második legnagyobb helyőrségében kezdte meg azt a laktanya-látogatási sorozatot, amelynek célja az új humánstratégia bemutatása.

A kabinetfőnök a helyszínen arról tájékoztatta a honvedelem.hu-t, hogy a látogatásnak – melyre elkísérte Lánczi Judit, a honvédelmi miniszter humánstratégiai főtanácsadója, valamint Kovács Tamás, a Honvédelmi Minisztérium humánstratégiai osztályvezetője – hármas célja van. Egyrészt „első kézből" szeretnék tájékoztatni az alakulatokat a minisztérium új humánstratégiájáról, a hadsereg eljövendő előmeneteli rendszeréről; lehetőséget kívánnak biztosítani a helyszíni kérdésekre, a párbeszédre; s egyben azonnal és határozottan cáfolni kívánnak minden, a témával kapcsolatos szóbeszédet, téves információt.

1595923830
A Szolnokon települt alakulatok katonái így elsőként egy összegző előadást hallgathattak meg, melynek eszenciája: radikális szemléletváltozásra van szükség ezen a területen is. Átlátható, tervezhető, objektív értékelésen alapuló, az állománykategóriák helyes arányát biztosító, a rendelkezésre álló anyagi forrásokat optimálisan felhasználó humánstratégiára van szükség, amely megszünteti a még ma is fennálló és mindenki által ismert ellentmondásokat, feszültségeket.

A kabinetfőnök elmondta, hogy bár a humánstratégiát a téma szakértőivel, a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar, a Magyar Honvédség különböző szintű parancsnokai, vezénylő zászlósai, valamint a szakszervezetek bevonásával készítették el, fontosnak tartják, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseket a helyszínen válaszolhassák meg, sőt a „road-show" tapasztalatait, ha kell, be is építhessék a 2013. január 1-jén életbe lépő humánstratégiába.

A tájékoztatóból – többek között – az is kiderült, hogy az új előmeneteli rendszer horizontális és vertikális, objektív, és választható előmeneteli lehetőséget kínál minden állománykategória számára, s egyben biztosítja az anyagi és erkölcsi szempontból egyaránt „tisztességes" visszavonulás, illetve pályamódosítás lehetőségét is.

A tájékoztató után a katonák által feltett kérdésekre válaszolva dr. Szarka Gábor – többek között a „rémhírekre" utalva – elmondta: szóba sem került, hogy a misszióban szolgálóktól megvonják az itthoni fizetést.

1595923830
Szólt arról is, hogy az új előmeneteli rendszer által okozott mobilitás megköveteli azt is, hogy az új helyőrségbe költözőket minden tekintetben segítsék: a gyerekek óvodai, iskolai elhelyezésétől kezdve a feleségek/férjek munkahelyén túl a lakhatási feltételek megteremtéséig. Ez utóbbi esetében például úgynevezett lakáspénz bevezetését tervezik: a tiszt vagy tiszthelyettes az adott helyőrségre jellemző, a család nagyságát, és más körülményeket is figyelembe vevő juttatást kap, amelyből aztán bérelhet vagy lízingelhet lakást családja számára.

Sok kérdés vonatkozott a szolgálati nyugdíj megszűnését követően a hadseregből kiváló katonák civil szférában való elhelyezkedésére is. Válaszában a kabinetfőnök hangsúlyozta: a cél az, hogy az idő előtt (bármi okból) a hadseregből távozók ne nyugdíjasokká váljanak fiatalon, hanem a civil életben folytathassák pályafutásukat, akár új karriert is kezdhessenek. Ennek feltételeit a többi tárcával közösen meg is teremtik, sőt, van visszaút is. Az úgynevezett szolgálaton kívül helyezettek ugyanis a megfelelő követelmények teljesítése esetén újra visszatérhetnek a hadseregbe.

Ugyancsak kérdésre válaszolva emelte ki dr. Szarka Gábor, hogy az új humánstratégia egyértelmű viszonyokat kíván teremteni. Hivatásos katonák azok lesznek, akik tisztként vagy tiszthelyettesként katonai képzést kaptak valamelyik tanintézetben, szerződéses katonák pedig azok, akik a civil életben is megszerezhető, gyakorolható/gyakorolt képesítéssel rendelkeznek, és így vonulnak be a hadseregbe.

Megerősítette, hogy az új humánstratégia következtében felszabaduló erőforrásokat a tárca – bár négyezer fős bővítést kért a parlamenttől a csapatok, az új képességek érdekében, ugyanakkor a vezetési szinteken, a háttérintézményeknél jelentős leépítést tervez – egy az egyben visszaforgatja a bent maradók javadalmazására.

Végezetül a kabinetfőnök arról is szólt, hogy a most ismertetett stratégia még nincs „kőbe vésve", az alakulatlátogatások sorozata is azt a célt szolgálja, hogy a jellemzően és általánosan felmerülő problémákra megoldást találjanak, és azokat, ha kell, integrálhassák az eddig elkészített tervezetbe, illetve átmeneti időt is biztosítanak az új intézkedések bevezetésére.

Fotó: Tóth László