Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Iráni tengeralattjáró és hadihajó indult járőrözni a Vörös-tengerre

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 31. 16:33

Irán egy tengeralattjárót és egy hadihajót küldött járőrözni a Vörös-tengerre – közölte augusztus 30-án, kedden Habibulla Szajjari tengernagy, az iráni haditengerészet parancsnoka, akit az állami televízió idézett internetes oldalán. A tájékoztatás szerint az egység a nyílt tengeren teljesít járőrözési feladatot, amivel az iszlám köztársaság erejét hivatott megmutatni.

Ez év júliusában Teherán közölte, hogy szeretné növelni jelenlétét a nemzetközi vizeken és ezért hadihajókat, tengeralattjárókat küld különböző térségekbe, úgy a Földközi-tengerre a Szuezi-csatornán keresztül, mint az Indiai-, vagy az Atlanti-óceánra.

Az utóbbi két évtizedben a haditengerészet és a Forradalmi Gárda tengeri erői jelentősen fejlesztették kapacitásukat és ütőerejüket. Nagy erőkkel vannak jelen a Perzsa-öbölben és a Hormuzi-szorosban, ahol a közel-keleti térségből származó olaj jelentős része halad keresztül.

Idén júniusban Kilo osztályú iráni tengeralattjárók kísértek hadihajókat a Vörös-tengeren, hogy “információkat gyűjtsenek". Nemzetközi vizeken ez volt az első ilyen sikeres iráni akció.

Az iráni haditengerészet főképpen kis, rakétákkal felszerelt egységekből áll, amelyek leginkább a Perzsa-öböl térségében tevékenykednek a Forradalmi Gárda égisze alatt.

Irán nyílttengeri flottája ma még viszonylag kis méretű. Ez a haditengerészet parancsnoksága alatt áll féltucatnyi, 1500-2000 tonnás fregattal és rombolóval, valamint három, az 1990-es években Oroszországtól vásárolt tengeralattjáróval.