Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszonegy éve egyesült a két Németország

Szöveg: Pálóczi Antal |  2011. október 4. 19:37

Október 4-én, kedden – a német újraegyesítés ünnepén – koszorúzási ünnepséget rendeztek Budapesten, a Stefánia Palota kertjében, annál az emlékkőnél, amelyet az újraegyesítés 20. évfordulóján, tavaly, Hende Csaba honvédelmi miniszter avatott fel. A kő fölött álló két fát – az első szabad keletnémet választások után – az akkori magyar és a két német védelmi miniszter ültette el.

Az első keletnémet szabad választások után – 1990 nyarán – három ország honvédelmi minisztere – a Német Demokratikus Köztársaságot képviselő Rainer Eppelmann, a Német Szövetségi Köztársaságból Gerhard Stoltenberg és Für Lajos, a magyar honvédelmi tárca akkori vezetője – két fát ültetett el a budapesti Stefánia Palota kertjében. Azzal a szimbolikus üzenettel és reménnyel, hogy mire az egymástól pár lépésnyire ültetett fák lombkoronája összeér, addigra a német újraegyesítés is meg fog történni.

Az akkor több évre jósolt újraegyesítés azonban már hónapokkal később, 1990 október 3-án megtörtént.

A kedd délutáni rendezvényen Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára emlékeztetett: a berlini fal már a felhúzását követően „jelképpé" vált. A megosztottság, az elnyomás és a kommunista diktatúra szimbólumává. A vasfüggöny tapintható, nemzeteket, családokat is szétszakító örök mementójává.

„Most nincs idő fölidézni a megrázó történeteket a keleti oldalon ragadt munkásokról, akik elmentek dolgozni, de másnap nem tudtak hazatérni gyermekeikhez. A fal áldozatairól, akik mégis megpróbáltak átjutni, de sohasem sikerült nekik. Az utókor számára viszont el kell mesélnünk ezeket a történeteket, hogy többé soha senki ne tudja megosztani az európai embereket" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: magyarként büszkék lehetünk a német egység napján. Berlinben, a Reichstag falán német és magyar nyelvű tábla állít örök emléket a két nép barátságának, kiemelve az 1989-es határnyitást és Németország újraegyesítésében játszott szerepünket.

Klaus Riedel, a Német Nagykövetség követtanácsosa ünnepi beszédében arra emlékeztetett: az elmúlt évben felavatott emlékkő és a 21 éve ültetett emlékfák szimbolikája mély benyomást gyakorolt rá, mert valóban nem kellett olyan sokáig várni a német egyesülésre, míg a két fa koronája összeér.

„Milyen gyorsan megvalósult a német újraegyesítés! Milyen gyorsak ma is az európai egyesülés folyamatai: Magyarország máris maga mögött tudhat egy sikeres EU elnökségi ciklust! A német és magyar kapcsolati szálak azonban nem korlátozódnak a politikai, katonai területre, emellett tudományos, kulturális, gazdasági együttműködés jellemzi a két ország kapcsolatát, és ez az együttműködés a jövőben egyre intenzívebbé válik" – mondta a követtanácsos.

Ezt követően Klaus Riedel és Manfred Knopf véderőattasé koszorút helyezett el az újraegyesítés emlékfái és az emlékkő alkotta emlékhelynél. Majd Fodor Lajos közigazgatási államtitkár és Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára is koszorúzott.

Az ünnepség befejezéseként három himnuszt – a német, a magyar és az Európai Unió himnuszát – játszotta el a katonazenekar.

 
 

 
 Fotó: Galovtsik Gábor