Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OMLT konferencia Hódmezővásárhelyen

Szöveg: Rédei Róbert alezredes |  2011. október 4. 19:41

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében rendezte meg az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) a Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport – Operational Mentor and Liaison Team (OMLT) tapasztalat-feldolgozó konferenciát szeptember végén. A dandár ugyanezen időben a Szőke Lavina 2011 nemzetközi gyakorlatot vezette, valamint megkezdte az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) 12. váltásának felkészítését a már tartó MH KFOR Kontingens hatodik váltásának kiképzése mellett.

1595925614
A konferencia díszvendége Rufus Smith dandártábornok, az Ohio Nemzeti Gárda (OHNG) 174. légvédelmi dandárjának  parancsnoka volt; ez az alakulat delegálja a magyar-amerikai közös Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoportba az amerikai katonákat.

A konferenciát dr. Lippai Péter ezredes, dandárparancsnok-helyettes nyitotta meg. Az OMLT feladatának fontossága mellett kiemelte a PRT és az OMLT együttműködésének formáit, lehetőségeit az eltérő feladatrendszer ellátása mellett.
Ezután az MH ÖHP képviselője röviden ismertette a tapasztalat-feldolgozás folyamatát, illetve az eddig összegyűjtött megfigyeléseket és tapasztalatokat. A Békeműveleti Főnökség képviselője pedig tájékoztatta a résztvevőket az OMLT misszió eddigi végrehajtásáról és a jelenlegi helyzetről.

Az OMLT 1/4 és 1/5 parancsnoka, Rédei Róbert alezredes és Oszlánszki Béla alezredes ismertette a felkészülésük és szolgálatellátásuk során, illetve a visszaillesztés folyamán felmerült megfigyeléseiket és tapasztalataikat. Hangsúlyozták a mentorálási és összekötői feladatrendszer összetettségét és bonyolultságát.

Ezt követte az OHNG képviselőjének, Thomas Moore őrnagynak, az OMLT 1/4 parancsnok-helyettesének tájékoztatója a 4. és 5. váltás tapasztalatairól, amerikai szemszögből.

Délután a konferencia átalakult munkacsoporttá: egyenként áttekintették az összegyűjtött megfigyeléseket, tapasztalatokat és a szakterületek bevonásával kialakították a megoldási lehetőségeket, valamint összeállították a végleges összefoglaló jelentést. A rendezvény zárásaként Smith tábornok összegezte a tapasztalatokat.

1595925614
A konferencia második napján az MH ÖHP szaktisztjei az amerikai féllel pontosították a külszolgálatra történő nemzeti és közös felkészülés tervezett időpontjait és helyszíneit.

Ez idő alatt Smith tábornok Lippai ezredes kíséretével megszemlélte a jelenleg közös felkészítést folytató MH OMLT 1/7 kiképzési foglalkozását a dandár sándorfalvi gyakorlóterén.

Mindkét parancsnok nagyon elégedett volt a kiképzési foglalkozáson látottakkal. A foglalkozások szünetében Smith tábornok rövid beszédet tartott a felkészülő állomány részére, ahol kifejtette a mentorálás sokrétűségét és a közös feladatmegoldás fontosságát.

Az OMLT jelszavával búcsúzott a magyar és amerikai katonáktól: „One team, one fight".

Ezután a tábornok és kísérete megtekintette a helyőrség dóci lőterét, ahol az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred egyéni lőgyakorlatokat hajtott végre. Ennek keretében lehetőség nyílt az amerikai parancsnokoknak egy gépkarabéllyal az 1. számú lőgyakorlat végrehajtására.

1595925615