Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Idén ismét tábor Zalaváron

Szöveg: Zilahy Tamás |  2011. április 17. 11:29

A Katolikus Tábori Püspökség nyolcadik alkalommal rendezi meg a „Zalavári tábort”, a Honvédelmi Minisztériumban, valamint a Magyar Honvédségnél dolgozók, szolgálók gyermekeinek. A programokról, tudnivalókról, újdonságokról beszélgettünk Berta Tibor ezredessel, a püspökség általános helynökével.

Hány turnus indul az idén?

A táborba idén is két turnusba lehet jelentkezni. A kezdő turnust azoknak a 11–14 év között gyermekeknek ajánljuk, akik még nem táboroztak itt, Zalaváron. Ennek időpontja: július 2–8. A haladó turnusban azokat a legfeljebb 17 éves gyermeket várjuk, akik már jártak a zalavári táborban. Időpontja: július 10–16. Jelentkezési határidő, mindkét turnusra: május 15.

Milyen programokkal várják a gyerekeket?

A gazdag programok sorában kirándulások szerepelnek a Somogyvári Történelmi Emlékhelyhez, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkba, Vörsre, a Tűzoltó Múzeumba, Somogytúrra, a Kunffy Emlékházhoz, Kőröshegyre, az autópálya völgyhídhoz. Idén is lesznek kiállítás- és múzeumlátogatások – többek között – Keszthelyen a Balatoni Múzeum, valamint a Vadászati és a makettkiállítás, Balatonszárszón a József Attila Múzeum. A gyermekek ezen a nyáron is részt vehetnek madárgyűrűzésen, hajózhatnak a Balatonon, meglátogathatják a Kis-Balaton zárt részeit, ahol hulladékgyűjtésben is segédkezhetnek, egész napos nehezített gyalogtúrán vehetnek részt. Természetesen lesz strandolás is. A táborban sem fognak unatkozni a diákok, hiszen rendeznek kiállítást a „természet kincseiből", lesz tábortűz, számháború, éjszakai vagy hajnali túra, szellemi vetélkedő, vers- és prózamondó verseny, ügyességi vetélkedő, népdaléneklő verseny, előadások a természet- és környezetvédelemről.

Milyen újdonságokra számíthatnak idén a táborozók?

Zala Megye dél-nyugati részébe valamint a Balaton északi partjára is tervezünk egész napos kirándulást, de a tervezett program meglepetés…

Menyibe kerül mindez a táborozóknak, illetve szüleiknek?

A részvételi díj 19 ezer forint. Sajnos több a tavalyinál, mert – rajtunk kívülálló okok miatt – emelnünk kellett a részvételi díjat.

Kik és hányan ügyelnek idén a gyermekekre?

A tábor szolgálati személyei ezúttal is tábori lelkészek, néhány katona és – remélhetőleg ahogy az eddigi években is – tisztjelöltek, hallgatók. A létszám mindig a gyermekek számától függ, turnusonként általában 20–25 fő. A tábor vezetője Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész lesz.

Hány jelentkezőre számítanak?

A tábor befogadóképessége turnusonként 60 fő. Reméljük, hogy – az eddigi évek hagyományainak megfelelően – idén is teltházzal működik majd a tábor.

Fotó: A szerző felvétele