Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Legalább 13 katonát meggyilkoltak az iszlám felkelők

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 17. 10:25

Iszlám szélsőségesek megtámadtak egy katonai ellenőrző posztot Algírtól 140 kilométerre keletre, s legalább 13 katonát megöltek – közölték algériai biztonsági illetékesek április 16-én, szombaton.

A beszámoló szerint a katonák éppen Abdel-Azíz Buteflika algériai elnöknek a nemzethez intézett pénteki televíziós beszédét nézték: ebben az államfő bejelentette, hogy hamarosan módosítják az alkotmányt és több fontos törvényt a „képviseleti demokrácia megerősítésének" céljából. A harcban két támadó is életét vesztette.

Az arab térség államain végigsöprő tiltakozások ellenére Algériában eddig csak kisebb, helyi zavargások voltak, és az ellenzéki csoportok lendülete az országos szintű tüntetések megszervezésére kifulladt.

Eközben márciusban az algériai Nemzeti Tanács, azaz a parlament felsőháza egyhangúlag elfogadta az 1992 óta tartó szükségállapot megszüntetését. Az intézkedést Abdel-Azíz Buteflika kezdeményezte, hogy ezzel is csökkentse a lakosság elégedetlenségét. A szükségállapotot eredetileg az iszlám radikálisok felkelése miatt vezették be, de általában is lehetőséget teremtett a politikai jogok korlátozására.

Címkékjog