Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fél év Afganisztánban – könyvbemutató a Bocskai-dandárnál

Szöveg: Kanyóné dr. Borku Csilla |  2011. április 17. 9:22

Furcsa érzés töltötte el azokat a katonákat és civileket, akik részt vettek április 11-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál szervezett író-olvasó találkozón. A rendezvény vendége Szabó Csaba volt, aki az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) hetedik váltásának állományában lövészként szolgált, mindemellett pedig nem volt rest és érzéseit felvállalva naplót vezetett az Afganisztánban megélt fél évről.

A találkozó a napló részleteinek felolvasásával kezdődött. Szentesi Csaba őrnagy, görög katolikus tábori lelkésznek sikerült olyan hangulatot, feszült csendet teremtenie, amely után igazán nehéz volt megszólalnia a szerzőnek. A beszámoló alatt látott videók és fényképek, valamint az ehhez kapcsolódó történetek mesélése közben számos kérdés fogalmazódott meg a hallgatóban. Például: vajon mi vezet egy fiatal katonát arra, hogy naplót vezessen, hiszen mással is elüthetné a táborban a szabadidejét? Hogyan sikerült elérnie azt, hogy a kézirat könyvformát öltsön? 

„Nem volt egyszerű feladat az, hogy most kézben tarthatjátok a könyvet! Mielőtt kiérkeztem volna Afganisztánba, már eldöntöttem, hogy naplót fogok vezetni. Persze ezt nem úgy kell elgondolni, mint Bridget Jones naplóírásos sztoriját, hiszen a mai technika már sokkal egyszerűbbé teszi az írást. Az ember megnyit egy wordös doksit, a többi pedig már csak az aznapi eseményeken múlik. Eleinte a naplóírás stresszoldó tevékenységként, a feszültség levezetésre szolgált, majd mindinkább életformámmá vált. Hamar rájöttem, hogy az ízek, színek, illatok pillanatok alatt kitörlődnek az emberek emlékezetéből, ugyanígy az emlékek is. Ezért minden fontosabb momentumot – ha csak vázlatos formában is – leírtam. A dokumentáció azonban csak úgy teljes, ha fotókkal illusztrálja valaki. Nekem sikerült csaknem 10 gigányi képanyagot összehoznom. Minden egyes táboron kívüli megmozdulásunkat dokumentáltam. A végén igazán nehéz volt szelektálnom, mi legyen az, ami benne maradjon a kéziratban és mi az, ami nem annyira lényeges – bár nekem minden egyes táboron kívül átélt pillanat annak számított" – mondta a szerző.

Szabó Csaba hozzátette: a kézirat lezárása után kezdődött a nagy feladat, kiadót keresni a könyvnek, ami Magyarországon kifejezetten nehéz. Ráadásul, nem könnyítette meg a helyzetet, hogy katonaként szolgált. Több hónapos levelezgetés és telefonálgatás után végre sikerült olyan kiadót találni, amelyiket érdekelte a sztori, s fantáziát látott a könyvben.

„A családom örömmel fogadta, hogy megírtam a kinti tapasztalataimat, igazán büszkék rám. Nagyon izgultam, hogy időben kikerüljön nyomtatásban a történet, hiszen nem titkolt szándékom volt, hogy ezzel lepem meg édesapámat az 50. születésnapjára. Semmihez sem fogható érzés volt az, amikor bontogatta ki a szülinapi ajándékait és megpillantotta a csomagolópapír mögül előbukkanó könyvet.

Sokan talán azt gondolják, hogy egy raklapnyi pénzt zsebelek be a szerzői jogdíjakból, a valóságban ez nem így van. Nem is ezért csináltam az egészet, hanem azért, hogy a civil lakossággal is megismertessem kicsit az afganisztáni misszió mindennapjait, illetve eloszlassam a körülötte lévő mítoszokat. Mindezek mellett persze a katonatársaimnak is érdekes lehet a könyv" – mondta a szerző a debreceni író-olvasó találkozón.

A Fél év Afganisztánban című könyv bemutatójának napján egészen különleges légkör lengte be a Kossuth laktanya lejtős termét. Az ember azt érezte, azok a katonák, akik már megjártak egy vagy több missziót, újra élik saját történeteiket. 

Szabó Csaba most sem ül tétlenül, újabb misszióba készül, természetesen Afganisztánba. Nem titkolt szándéka, hogy megírja a könyv folytatását – kicsit más szemszögből tekintve.

Fotó: Nehéz Attila